Gemeente Harlingen


Staat het huisnummer goed op uw woning?

In het kader van de Basisregistratie adressen en Gebouwen (BAG) is de gemeente verplicht aan alle verblijfsobjecten, zoals woningen, bedrijfspanden, units of garages, adressen toe te kennen. De gemeente is ook als enige hiertoe bevoegd. Eigen bedachte huisnummers worden dan ook niet als officieel erkend en/of op genomen in de registratie. Een adres bestaat uit straatnaam, huisnummer, postcode en woonplaats.

Eigenaren zijn verplicht het huisnummer duidelijk leesbaar op het pand aan te brengen en in stand te houden.
De gemeente constateert dat dit lang niet altijd gebeurt, hetgeen erg vervelend is maar ook noodlottige consequenties kan hebben. Met name in de binnenstad ontbreken veel huisnummers op de panden hetgeen voor postbezorging en hulpverleners soms een ware zoektocht is.

De gemeente vraagt dan ook een ieder op om te controleren of het huisnummer duidelijk leesbaar, vanaf de openbare weg, is aangebracht. Is dit niet het geval dan met spoed het juiste huisnummer aanbrengen, mede in uw eigen belang.

Aan de vorm of uitvoering worden geen specifieke eisen gesteld zolang het maar duidelijk leesbaar is.
Indien u twijfelt over het huisnummer of indien het in het geheel niet bekend is kunt u een e-mail zenden naar de heer Louwsma van de afdeling Vrom: l.louwsma@harlingen.nl.