FNV KIEM

EU wil duur Auteursrecht verlengen

week 30 | 22-7-2008 | 10:11:53 | Redactie

Europees commissaris McCreevy heeft bij de Europese Commissie het voorstel gedaan om de duur van rechthebbende op de Naburige Rechten te verlengen. Vandaag (18 juli 2008) staat hierover nog een artikel in schriftelijke versie van De Volksrant.

FNV KIEM trekt zich, via de FIA waarin wij participeren, daarbij de positie van de acteurs aan. Tot op heden is het helaas de praktijk dat de rechten in de meeste contracten worden ' afgekocht'. De verlenging zal dus alleen de producenten ten goede komen. Inzet is om ook de acteurs te laten profiteren van deze verlenging. Bijvoorbeeld door vast te leggen dat acteurs bij zo'n verlenging recht hebben op een opnieuw overeen te komen vergoeding.

Verder stond in De Volkskrant een artikel over het vermarkten van de rechten. Dinsdag 15 juli 2008 is in de EC besloten om de ' verplichte winkelnering' bij het lokale loket (de rechten van bv. Nederlandse muzikant worden door de Nederlandse Buma/Stemra verhandeld) op te heffen. Men kan nu ook een andere rechtenorganisatie in het buitenland vragen om je auteurs- of naburigerechten te regelen.