Arbo Nieuws

Hema: korter verzuim door online systeem

21-07-2008 - Warenhuisketen Hema stelt dat het sinds 1 maart van dit jaar ingevoerde online verzuimsysteem MyMedicalCoach de herstelperiode van werknemers verkort. De gemiddelde verzuimperiode is gedaald van 11,4 naar 4,6 dagen.

Met de uitlatingen probeert de retailer FNV Bondgenoten te overtuigen van het nut van het digitale verzuimsysteem. Vorige week uitte de vakbond kritiek op het online systeem waarmee het ziekteverzuim moet worden teruggedrongen. Het meldsysteem zou in strijd zijn met de cao en laaggeschoolde medewerkers onder druk zetten om eraan mee te werken. Ook zou het de privacy onnodig schenden, doordat het zich tot het privéleven van werknemers uitstrekt.

De Hema zegt dat het systeem in de proeffase verkeert. Volgens Hema-woordvoerder Te Gussinklo is het verzuimsysteem een pilot, is deelname voor personeelsleden vrijwillig en is het ziekmeldsysteem bedoeld ter aanvulling op de standaardprocedure. Het online verzuimsysteem bestaat uit een lijst van zes tot zestig vragen over verzuimgerelateerde klachten. De proef die startte bij enkele filialen, is begin deze maand landelijk uitgebreid.

Volgens FNV bondgenoten is het systeem strijdig met de cao. Deze bevat een stappenplan waarin is opgenomen hoe werknemers bij ziekte moeten handelen. Het systeem is daar geen onderdeel van. Eerder riep FNV Bondgenoten op tot boycot van het systeem.

Paul ter Wal (Vitago) stelde daarop dat een online verzuimsysteem niet is bedoeld om de werknemer te controleren, maar om hem te ondersteunen bij de wettelijke inspanningsplicht om zo snel mogelijk weer aan het werk te gaan.

De pilot loopt nog tot 1 maart 2009, waarna er een beslissing wordt genomen over definitieve invoering.

ArboPlus!

Werk maken van verzuimregistratie

* Goed verzuimmanagement begint met goede verzuimregistratie
* Tips voor het bijhouden van de verzuimregistratie
* Denk ook aan de regels omtrent ziekte en privacy
* Houd rekening met de KNMG-code bij de gegevensverwerking
* Betrek de Ondernemingsraad bij het veranderen van arboleid
* Maak werk van verzuimbeleid door verzuimgesprekken te voeren. Zorg hierbij voor een goede voorbereiding.