Gemeente Soest

Datum: 22/07/2008

Van Smitsveen naar Van Weedestraat

Verplaatsing weekmarkt op z'n vroegst voorjaar 2009

De gemeente wil de weekmarkt verplaatsen van Smitsveen naar de Van Weedestraat.

Bij de marktkooplui bestaat namelijk behoefte aan een kwaliteitsimpuls van de weekmarkt. Dat levert voordelen op voor de kooplieden en zorgt voor een aantrekkelijker markt voor de inwoners van Soest.

Zo'n opwaardering kan plaatsvinden door de markt te combineren met het uitgebreide winkelaanbod in de Van Weedestraat. Bij het winkelcentrum Smitshof wordt een warenmarkt met een kleiner aantal kramen gehandhaafd.

Zorgvuldige voorbereiding

Het college wilde het liefst in september 2008 de weekmarkt verplaatsen. Maar burgemeester en wethouders vinden het ook belangrijk dat de verplaatsing zorvuldig wordt voorbereid en dat de weekmarkt goed wordt ingepast in de plannen voor de Van Weedestraat.

Wethouder Middelkoop: "Het is belangrijk dat we goed in beeld brengen wat de gevolgen zijn van het verplaatsen van de markt voor onder andere de verkeerssituatie.

Daarnaast is het niet wenselijk dat we de markt verplaatsen om dan vervolgens tot de conclusie te komen dat de gekozen locatie niet past bij een eventuele herinrichting van de Van Weedestraat.

We willen voor de inwoners van Soest én de ondernemers een mooi winkelgebied creëren en dat kan alleen als je van tevoren alle aspecten zorvuldig afweegt en inpast in een totaalplan."

In gesprek met direct betrokkenen

In het najaar vervolgt de gemeente de gesprekken met de marktkooplieden en de winkeliers in de Van Weedestraat.

Daarnaast wordt een overleg gepland met de bewoners van de panden die direct aan het potentiële marktgebied grenzen. Samen met hen wordt gekeken hoe de markt zo goed mogelijk kan worden ingepast.

Verkeersbesluiten

Daarnaast moet een verkeersbesluit worden genomen om de markt te kunnen verplaatsen. Een deel van de Van Weedestraat moet namelijk tijdens de markt worden afgesloten voor verkeer. Voordat het verkeersbesluit wordt genomen, worden eerst nog onderzoeken uitgevoerd om te kijken hoe de verkeersafwikkeling het beste kan worden geregeld.

Als de onderzoeken zijn gedaan en is besloten hoe de verkeerssituatie er tijdens de markt uit komt te zien, dan wordt dit geformaliseerd met verkeersbesluiten.

Planning

In het najaar worden gesprekken gevoerd met de direct betrokkenen. Na de zomervakantie krijgen zij hiervoor een uitnodiging. Vervolgens kan dan een besluit worden genomen over de verplaatsing van de markt.

De besluiten die samenhangen met de verplaatsing van de markt worden bekend gemaakt via de lokale media en de officiële bekendmakingen in de Soester Courant en op deze website.

Belanghebbenden die het niet eens zijn met deze besluiten kunnen bezwaar maken gedurende zes weken na publicatie. Daarna zijn er nog mogelijkheden voor beroep en zelfs hoger beroep als mensen het niet eens zijn met de beslissing op hun bezwaar.

Als alle procedures voorspoedig en zorgvuldig verlopen, kan de markt in het voorjaar van 2009 worden verplaatst.