Siemens

Persbericht

0807.103

Den Haag, maandag 21 juli 2008

Siemens Insta contactors met magneetbekrachting en in combinatie met handbediening

Siemens heeft het leveringsprogramma voor de Beta modulaire componenten uitgebreid met twee series Insta contactors. De ene serie schakelapparatuur kan op de gebruikelijke manier worden aangestuurd door een elektromagnetische bekrachtigingsspoel. Bij de andere serie kan men ze ook met de hand bedienen. Een belangrijk voordeel hiervan is dat de installateur op die manier een installatie vóór oplevering volledig functioneel kan testen.

Beide series Insta contactors 5TT58xx omvatten elektromagnetische schakelaars voor nominale stoomsterkten van 20, 25, 40 en 63 A. De contactors zijn voor gebruik, waarbij afhankelijk van de toepassing statistisch tot 500.000 schakelingen bij een mechanische levensduur tot 3 miljoen schakelingen wordt gevraagd. De apparatuur is geschikt voor applicaties met maximaal 600 schakelingen per uur bij nominale belasting.

De beide series Insta contactors worden gebruikt voor automatisering van installaties, voor kantoren, de utiliteit, industriële toepassingen, winkelcentra en ziekenhuizen. Onder meer het lage schakelgeluid is hierop aangepast. De apparatuur is met name ontwikkeld voor het schakelen van verlichtingsinstallaties, airconditioning en verwarming. De schakelaars zijn voor het schakelen van standaardgloeilampen, tl-lampen, spaarlampen, HQL-lampen met kwikdamp onder hoge druk en halogeen HQI-lampen. Met deze serie zijn ohmse belastingen eenfasig tot 24 kW te schakelen en driefasig tot 40 kW. De Insta contactors kunnen ohmse belastingen schakelen tot 63 A bij 230 V. Als aanvulling op deze basisfuncties zijn zij ook geschikt voor het schakelen van 1-fase wisselspanningsmotoren tot 8,5 kW bij 230 V en de gebruikelijke 400 V-draaistroommotoren tot 15 kW.

De apparatuur is leverbaar in diverse uitvoeringen, zoals met 2 of 4 polige uitvoering en varianten met een of met drie maakcontacten en een verbreekcontact. Vrijwel alle varianten zijn te bestellen voor 24 V en voor 230 of 440 V. Bovendien kan men zonder gebruik te maken van gereedschap een hulpschakelaar aanbouwen. Deze zijn leverbaar met 2 maakcontacten of de combinatie van een maak- en een verbreekcontact voor 6 A. De afdekking van de aansluitklemmen is volgens de voorschriften te verzegelen.

Bij de variant voor de combinatie van schakelen via de bekrachtigingsspoel en door bediening is in het front van de contactors een schakelknop ingebouwd voor het bedienen met de hand. Hiermee kan men de schakelaar in drie standen zetten. Deze schakelknop geeft ook duidelijk aan in welke bedrijfsstand de contactor staat.

De Insta contactors hebben de beschermingsklasse IP 20 voor inbouw in schakelkasten. De uitvoeringen voor 25 tot 63 A zijn geschikt om tegen elkaar aan te plaatsen tot een omgevingstemperatuur van 55 °C. De 20 A-variant is met een afstandselement tussen drie contactoren geschikt voor een omgevingstemperatuur tot 40 °C en met zon element tussen iedere twee contactoren tot 55 °C omgevingstemperatuur.

Nadere inlichtingen voor de lezer:
Siemens Industry, Ron Nielen
Tel: (070) 333 1052,
E-mail: ron.nilen@siemens.com
Internet: klik hier