Gemeente Nijefurd


Uitgangspunt bij It Soal: Iedereen moet zich veilig en prettig voelen

De gemeente heeft een beheersplan voor It Soal opgesteld. It Soal moet een recreatiegebied worden, dat past bij de wensen van bewoners en recreanten. Uitgangspunt is dat iedereen zich veilig en prettig voelt op It Soal, daarom is het strand alleen toegankelijk voor voetgangers. Voor kite- en windsurfers geldt hierdoor, dat ze vanaf het parkeerterrein met hun materiaal naar het strand moeten lopen. Hulpdiensten als brandweer, ambulance en politie zijn in bezit van meerdere sleutels van het hek en kunnen gewoon het strand oprijden. Daarnaast kunnen hulpdiensten via de tweede ingang vanaf de camping het strand oprijden.

Kitesurfers moeten een stukje lopen

Het gebeurde in het verleden dat kitesurfers, of andere bezoekers, met hun auto (en surfmateriaal) het terrein opreden. Soms ontstond hierdoor schade aan het terrein of zelfs een gevaarlijke situatie. Bij de entree is een parkeerterrein. Ook staat er nu een stalling voor fietsers en/of bromfietsers.

Kiten mag, bij de kitesurfschool

Er is geen kiteverbod. De vele kitesurfers blijven uiteraard welkom op It Soal! Het gehele jaar met uitzondering van de maanden juni, juli en augustus is vrij kitesurfen toegestaan. Wederom omwille van de veiligheid is kitesurfen in deze drie maanden van het hoogseizoen enkel mogelijk onder toezicht en verantwoordelijkheid van de kitesurfscholen bij It Soal. Een ballenlijn geeft de opstap- en landingszone aan. Op deze wijze draagt de gemeente samen met de kitesurfscholen zorg voor een veilige situatie voor alle bezoekers. Gevorderde kitesurfers die geen gebruik willen maken van de kitesurfscholen, kunnen terecht op de kitespots in Hindeloopen en Stavoren.

De gemeente blijft van mening een goed beheersplan te hebben, dat in overleg met een groep betrokken gebruikers van It Soal is gemaakt. De gemeente evalueert het beheersplan volgend jaar.