Waterschap Groot Salland

Winnaars jubileumprijsvraag winnen stedentrip

Laatste wijziging: 22 juli 2008

De winnaars van de creatieve jubileumprijsvraag van het 700-jarig Waterschap Groot Salland zijn bekend en kunnen zich opmaken voor een verzorgde stedentrip naar keuze. Uit zo'n 30 inzendingen is per categorie (Fotografie, Schilderkunst, Overig) een winnaar gekozen.

De prijs bestaat uit een verzorgde stedentrip (drie dagen) voor twee personen naar een `waterstad'. De prijswinnaar mag zelf kiezen wat de bestemming wordt. Hierbij kan gekozen worden uit Boedapest, Kopenhagen, Brugge, Lissabon en Londen. Bij de prijs is tevens een travel/visitorscard inbegrepen, goed voor gratis openbaar vervoer en korting op diverse musea en bezienswaardigheden.

Categorie `Fotografie'
Marianne Kolk-Gort uit Wijhe kan zich opmaken voor een gratis reis door de categorie `fotografie' te winnen. Haar foto `Bij de sluis', gemaakt bij de sluis in de Soestwetering aan de Hamelweg bij Wijhe, kwam als winnaar uit de bus. Haar toelichting op de foto: Van bovenaf genomen. Een prachtig contrast tussen de vallende watermassa, de massieve wanden en de schuif, met bovendien verschillende structuren.

Categorie `Schilderkunst'
Het mooiste schilderij waarmee een stedentrip is gewonnen, werd gemaakt door Karin Harink uit Raalte. Het door haar geschilderde `Veilige dijken' lichtte ze toe met een kort gedicht:

Achter de dijk
ligt het koninkrijk
van Nedrland
Ondanks de grote golven
raakt het niet bedolven
en houdt het land stand
Leve de dijk, leve het koninkrijk!

Categorie `Overig'
De categorie `Overig' kwam op naam van Miny Pelleboer-Troost uit Kampen. Zij zond een set van drie Waterschapsschalen in, gemaakt met de techniek van glasfusen. Haar achterliggende gedachte bij de schalen: De vier taken van het waterschap heb ik willen weergeven in één glazen schaal. Vroeger waren er kleine waterschappen, nu één groot waterschap. De vorm is anders, de taak hetzelfde. Zichtbaar gemaakt door de twee kleine schalen. De kleuren geven de groene en blauwe taken van het waterschap aan. Het grootste gedeelte van de schaal geeft de groene dijken weer die het water omgeven, dwars daarop staat het water dat ruimte nodig heeft op het land. De recreatie wordt vertegenwoordigd door de planten en de bloemen op de dijken en in het groene land. Het schone water waar het waterschap voor zorgt, kan in de schalen gegoten worden.

Om het 700-jarig bestaan extra luister bij te zetten, organiseerde het Waterschap Groot Salland een speciale creatieve wedstrijd gericht op het thema `water'. Inwoners van het waterschapsgebied waren vrij in materiaalkeuze en soort inzending.