Persberichten stad Utrecht, 11.30 uur

Utrecht, 22-07-2008

Op alle bellen gedrukt

UTRECHT Een man vernielde een ruit toen hem aan het begin van de nacht van maandag 21 op dinsdag 22 juli de toegang tot een centrale hal werd geweigerd.

Rond 01.05 uur drukte een man op de Cleopatradreef in de centrale toegangshal van een flat op meerdere bellen. Een bewoner beantwoordde de oproep, maar omdat de bezoeker niet bij hem moest zijn en hem onbekend was, deed hij de centrale toegangsdeur niet open. Intussen hadden zich nog twee mannen bij de eerste man gevoegd. Kennelijk konden zij het niet erg waarderen dat de toegangsdeur niet werd geopend: één van hen gooide een steen door de ruit van de woning van degene die weigerde de deur te openen. Vervolgens gingen de mannen ervandoor.

Aan de hand van het signalement van de verdachte die de ruit vernield had, keken agenten naar hem uit. De verdachte, een 30-jarige man uit Utrecht, werd fietsend op de Moezeldreef aangetroffen. Hij is aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten. Het is niet duidelijk waarom hij in de flat moest zijn.

Ruim 800 snelheidsovertreders

UTRECHT Ruim 800 verkeersdeelnemers negeerden op maandag 21 juli de maximumsnelheid van 50 km/u. Zij krijgen binnenkort hun bekeuring thuisgestuurd.

Van 09.30 uur tot 12.00 uur werd op de Atoomweg gecontroleerd. In die tijd passeerden 689 voertuigen de radar, 245 bestuurders reden te hard. De topper reed bij 100 % te hard: hij werd geklokt op 98 km/u.

In dezelfde tijd werd ook een controle op de Maliebaan uitgevoerd. Hier werd de snelheid van 729 voertuigen vastgelegd en trokken 151 bestuurders zich niets van de maximumsnelheid aan. De hoogste snelheid was 93 km/u.

Op de Koningin Wilhelminalaan reden tussen 14.00 uur en 16.45 uur 1644 voertuigen langs de radar, 201 bestuurders hielden zich niet aan de maximumsnelheid. De automobilist met de meeste haast reed 92 km/u.

Van 14.15 uur tot 16.00 werd op de Karl Marxdreef de snelheid van 1377 voertuigen vastgelegd. 262 Bestuurders negeerden de maximumsnelheid. De topper van de dag reed meer dan de dubbele snelheid: 105 km/u.

Poging beroving

UTRECHT In de nacht van maandag 21 op dinsdag 22 juli werd gepoogd een vrouw te beroven. Twee verdachten werden aangehouden.

Rond 02.55 uur liep een 45-jarige vrouw uit Rotterdam over het Westplein. Zij zag dat twee mannen naar haar toe liepen. Eén van de mannen pakte haar beet, eiste geld en sloeg haar in haar gezicht. De vrouw vluchtte naar de ingang van een hotel en liep de draaideur in. De verdachte rende achter haar aan en schopte hard tegen de deur. Personeel van het hotel kwam naar de ingang toe en de verdachte en zijn maatje gingen ervandoor.

Gewaarschuwde agenten zagen de twee mannen, 24 en 26 jaar oud en afkomstig uit Nieuwegein en Utrecht, in de Van Sijpesteijntunnel lopen. Zij werden aangehouden, voor nader onderzoek naar het politiebureau overgebracht en ingesloten. Het slachtoffer had letsel in haar gezicht opgelopen en deed aangifte van poging diefstal met geweld. De deur van het hotel was beschadigd. Een medewerker van het hotel deed aangifte van vernieling.

Veel te groot

VLEUTEN Een man werd op maandag 21 juli aangehouden omdat hij op een gestolen fiets reed.

Rond 21.40 uur zagen agenten een man op de Schoolstraat op een fiets rijden. De fietser viel nogal op omdat hij veel te groot voor de fiets was. Daarom besloten de agenten de man, 36 jaar oud en afkomstig uit Vleuten, te controleren. Hij verklaarde de fiets ongeveer een half jaar geleden bij station Terwijde te hebben gevonden en mee te hebben genomen. Daarop werd de Vleutenaar aangehouden en de fiets werd in beslag genomen. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt.

Busbaan

UTRECHT Een automobilist werd op maandagavond 21 juli na een verkeersovertreding aangehouden omdat hij te veel had gedronken.

Rond 20.40 uur zag een agent een automobilist op de Marnixlaan over de busbaan rijden. De automobilist, een 36-jarige man uit Utrecht, werd aan de kant gezet. Toen de agent de Utrechter aansprak, rook hij een sterke alcohollucht. Tevens had hij zijn gordel niet om. Uit de blaastest bleek dat hij te veel had gedronken, waarna de Utrechter werd aangehouden.

Bij de ademanalyse in het politiebureau blies de verdachte 530 ug/l, bijna 2,5 keer het wettelijke maximum van 220 ug/l. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt en naast een rijverbod van vijf uur kreeg hij twee bekeuringen voor de overtredingen.

Bolletjesslikker

UTRECHT Op maandag 21 juli werd door een man vanuit zijn mond gedeald.

Rond 19.45 uur werd door Cameratoezicht gezien dat een man op de Neude drugs vanuit zijn mond dealde: hij had bolletjes drugs in zijn mond en verkocht die. Agenten gingen ter plaatse en zagen de verdachte op het Vredenburg fietsen. Op het laatste moment zag de verdachte de agenten aankomen. Nog net voordat hij bij zijn nek kon worden gepakt om te voorkomen dat hij zijn handelsvoorraad door zou slikken, zagen de agenten dat hij slikte. Een agent pakte hem bij zijn nek en daarbij bleek dat de verdachte nog één bolletje in zijn mond had. Die spuugde hij uit. Het gaat vermoedelijk om cocaïne. Hij had tevens een klein geldbedrag bij zich. Dat werd in beslag genomen.

De verdachte is aangehouden en naar het politiebureau overgebracht. Bij zijn fouillering werd nog een bolletje aangetroffen. Ook die werd in beslag genomen. Hij is in een cel ingesloten. Daar zullen de door hem ingeslikte bolletje(s) via de natuurlijke weg tevoorschijn moeten komen. Tegen de verdachte wordt proces-verbaal opgemaakt.

Niet lang genoeg

DE MEERN Een winkeldief probeerde op maandag 21 juli beveiligingspoortjes te slim af te zijn. Hij bleek te kort te zijn.

Rond 17.55 uur liep een man een winkel aan het Mereveldplein uit. Toen hij door een beveiligingspoortje liep, hield hij zijn tas omhoog. Buiten het feit dat dit erg opviel, hield hij de tas kennelijk niet hoog genoeg, want het alarm van het poortje ging af. Een medewerker van de winkel ging achter hem aan en kreeg hulp van omstanders. De verdachte, een 25-jarige man uit Utrecht, werd door hen aangehouden en op de grond vastgehouden.

Agenten kwamen kort daarna ter plaatse en namen de verdachte over. Hij bleek voor ongeveer 220 euro aan shampoo en tandenborstels te hebben gestolen. De verdachte is naar het politiebureau overgebracht en tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

Aanrijding brommer invalidenwagen

UTRECHT Op maandag 21 juli kwamen een brommer en invalidenwagen in botsing met elkaar.

Rond 16.40 uur reed een 40-jarige bromfietser uit Hoogland over het fietspad van t Goylaan. Op de kruising met de Verlengde Hoogravenseweg reed een 50-jarige man uit Utrecht met zijn scootmobiel het fietspad op om t Goylaan naar de Snoekstraat over te steken. De bromfietser botste tegen de voorzijde van de scootmobiel en ging onderuit. De 50-jarige man liep geen letsel op. De bromfietser werd met een gebroken arm per ambulance naar het Diakonessenhuis in Utrecht gebracht.

Zielig verhaal

UTRECHT Op maandagmiddag 21 juli werd een vrouw aangehouden die met een zielig verhaal oude mensen geld uit hun zakken klopte.

Rond 16.00 uur kreeg de politie de melding dat een vrouw bij oudere bewoners aan de Jan van den Doemstraat aanbelde, hen een zielig verhaal ophing en vervolgens om geld vroeg. Agenten gingen ter plaatse en spraken met een getuige. Hij wees hen op een woning waar de vrouw op dat moment zou zijn.

Agenten gingen naar die woning en de verdachte, een 31-jarige vrouw uit Utrecht, kwam net de woning uit. De bewoonster, een 72-jarige vrouw uit Utrecht, verklaarde dat de vrouw bij haar had aangebeld, haar had verteld dat zij een bloeding had en direct naar het ziekenhuis moest. Vervolgens had zij om geld gevraagd en had de bejaarde vrouw haar 50 euro geleend. De agenten herkenden de bloedende vrouw als een oplichtster die deze praktijken al veelvuldig had gepleegd. Zij werd aangehouden en naar het politiebureau overgebracht.

Bij haar verhoor bekende zij de oplichting en vier pogingen daartoe. Tevens bleek dat de vrouw voor ongeveer twintig soortgelijke zaken in september voor de rechter moet verschijnen. Zij is in verzekering gesteld en tegen haar wordt proces-verbaal opgemaakt.

Mishandeling en vernieling

UTRECHT Een man werd op maandagmiddag 21 juli aangehouden voor mishandeling van een andere man en vernieling van diens auto.

Rond 14.45 uur waren twee schoonmakers aan het werk in een trappenhuis aan de Prins Bernhardlaan. Plotseling kwam een bewoner (leeftijd wordt niet gegeven) naar beneden. Hij sprak één van de schoonmakers, een 26-jarige man uit Utrecht, aan. Er ontstond een woordenwisseling, waarna de bewoner de man met een stok sloeg en vervolgens de ruiten van zijn bestelbus allemaal vernielde en de spiegels van de bus sloeg.

Agenten gingen ter plaatse en spraken met het 26-jarige slachtoffer en zijn collega. Vervolgens werd de bewoner aangehouden. Hij verklaarde dat zijn vrouw was lastiggevallen en dat hij het vermoeden had dat dit door de 26-jarige man was gedaan. Daarom had hij hem aangevallen. De vrouw werd door agenten gehoord. Zij was door een man aangeraakt, maar zij wist niet door wie. De verdachte werd naar het politiebureau overgebracht en voor nader onderzoek ingesloten.

Ervandoor na aanrijding

UTRECHT Een agressieve automobilist ging er op zondag 20 juli vandoor na een aanrijding. Even later vond hij een boom op zijn weg.

Rond 21.30 uur reed een 52-jarige automobilist uit Breukelen over de Karl Marxdreef in de richting van Maarssen. Vlak achter hem reed een 28-jarige man uit Utrecht met een bestelauto. De Utrechter reed zeer dicht op zijn voorligger, haalde hem vervolgens in en sneed hem af. De 52-jarige man moest daardoor uitwijken. De Utrechter kwam in de rechterberm terecht, stuurde weer de weg op en raakte vervolgens de rechter achterzijde van de auto van de 52-jarige automobilist. De Utrechter ging er vervolgens met hoge snelheid vandoor.

De vluchtende Utrechter verloor op de Faraodreef de macht over het stuur, botste tegen een boom en raakte vervolgens een geparkeerde auto. De Utrechter liep aanvankelijk weg, maar kwam even later terug. Agenten kwamen ter plaatse en hielden de Utrechter aan. Hij werd naar het politiebureau overgebracht en ingesloten.

Omdat hij sterk naar alcohol rook, moest hij een blaastest afleggen, maar saboteerde die meerdere malen. Daarop is ter bepaling van het alcoholgehalte bloed bij hem afgenomen. Tegen de verdachte wordt proces-verbaal opgemaakt.