Raad van State


dinsdag 22 juli 2008
Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland van het uitwerkingsplan "Handelskade" van het bestemmingsplan Oude-Tonge Dorp van de gemeente Oostflakkee. Het plan voorziet in bebouwing aan de kade van de haven van Oude-Tonge dichtbij het centrum. Het gaat om detailhandel en woningen. Een inwoner van Oude-Tonge vreest dat de Oudelandsedijk de toename van verkeer niet aan kan. Volgens hem leidt de verkeersdrukte verder tot onveilige situaties en tot geluidsoverlast. (zaaknummer 200707669/1)

11.00 uur

Zitting over de boete op grond van de Wet arbeid vreemdelingen die de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft opgelegd aan kwekerij Graafsebos in Deurne. De minister heeft de boete opgelegd omdat bij een controle is geconstateerd dat er Polen aan het werk waren zonder dat zij in het bezit waren van een tewerkstellingsvergunning. De kwekerij heeft trostomaten op stam staan. Deze tomaten zijn verkocht aan een bedrijf op Cyprus. Dat bedrijf heeft het oogsten van de tomaten uitbesteed aan een bedrijf in Polen. De kwekerij zegt dat in dit geval geen
tewerkstellingsvergunningen nodig zijn voor de Poolse werknemers. Verder is de kwekerij niet bij de oogst betrokken, omdat zij de oogst van tevoren al voor een vast bedrag heeft verkocht. Daarom had er geen boete aan haar mogen worden opgelegd. Een eerder beroep is door de rechtbank in Roermond ongegrond verklaard. (zaaknummer 200801419/1)

12.15 uur

Zitting over de goedkeuring door de Kamer voor de Binnenvisserij van de huurovereenkomst die een beroepsvisser uit IJmuiden met de minister van LNV heeft gesloten. In de overeenkomst is bepaald dat de visser het volledig visrecht heeft voor het vissen op schubvis in twee stroken water in het IJ. De Kamer heeft de overeenkomst goedgekeurd onder de voorwaarde dat de visser elk jaar de Amsterdamse Hengelsportvereniging een machtiging moet geven om ook in die twee stroken water op schubvis te vissen. De visser is van mening dat de Kamer niet bevoegd was deze voorwaarde aan de goedkeuring te verbinden. Daarom komt hij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200700067/1)