Socialistische Partij Rotterdam

Gratis OV hoeft niet duur te zijn

21-07-2008 * SP-raadslid Leo de Kleijn De verantwoording van de kosten die de gemeente heeft gemaakt voor de proef met het gratis openbaar vervoer voor 65-plussers is een janboel. Dat concludeert SP-raadslid Leo de Kleijn uit de antwoorden van het gemeentebestuur op zijn vragen over het onderwerp. De Kleijn: "De gemeente heeft zeker 700.000 euro, op een totaal van twee miljoen, te veel betaald voor de eerste vier maanden van de proef. Het lijkt erop dat het college blindelings akkoord is gegaan met de offerte van de RET."

In het antwoord op schriftelijke vragen van De Kleijn geeft het college toe dat de schatting van de kosten voor de eerste vier maanden gratis OV voor 65-plussers 'aan de hoge kant' was. De Kleijn noemt dat een understatement: "Als je het doorrekent kom je uit op een bedrag van zeven ton te veel betaalde vervoerskosten. Dat is me nogal wat!" Bovendien voert het college nu 'groeikosten' op: kosten die de RET in rekening bracht voor extra reizen bovenop de 'dervingskosten'. Volgens De Kleijn is daar eerder in de informatie naar de gemeenteraad nooit sprake van geweest.

De Kleijn vindt de verantwoording van de kosten een janboel: "Niet transparant, te hoog en steeds weer een ander verhaal. De discussie over Rotterdam-Idee heeft laten zien dat dit niet kan, ook als het niet om vele miljoenen gaat." De SP'er heeft aanvullende schriftelijke vragen gesteld. "Het zit er dik in dat de raad dit najaar besluit om het gratis OV voor ouderen structureel te maken. Dan is een goed inzicht in de kosten van groot belang." Volgens de SP zou gratis openbaar vervoer voor ouderen niet meer dan vier miljoen euro per jaar moeten kosten.