NEN


Klink overhandigt eerste veiligheidscertificaat

maandag 21 juli 2008, 14:22

Minister Klink heeft het eerste certificaat voor een veiligheidsmanagementsysteem (VMS) overhandigd. Het eerste ziekenhuis met zo'n certificaat is de radiotherapeutische instelling Maastro Clinic in Maastricht. De invoering van het VMS moet het aantal vermijdbare fouten in ziekenhuizen terugdringen.

Eind 2009 moeten alle ziekenhuizen een VMS hebben. Het verzamelen van informatie over de patiëntveiligheid in de eigen instelling moet deel gaan uitmaken van het administratieve proces. Daarmee kunnen instellingen hun kwaliteit en veiligheid verbeteren.

Een aantal ziekenhuizen onderzoekt inmiddels hoe het VMS het beste in de sector kan worden ingevuld. Volgens de minister heeft Maastro Clinic hierbij een voorbeeldfunctie. Het systeem is onderdeel van het programma 'Voorkom schade, werk veilig'. Doel van dit programma is het terugdringen van het aantal vermijdbare fouten van 30.000 naar 15.000.

(bron: nu.nl)

NTA 8009
Een belangrijk onderdeel van het programma 'Voorkom schade, werk veilig' was het ontwikkelen van de Nederlands Technische Afspraak (NTA) 8009 'Veiligheidsmanagementsysteem voor ziekenhuizen en instellingen die ziekenhuiszorg verlenen'. Het verleende certificaat is gebaseerd op de eisen die in deze NTA 8009 zijn geformuleerd. De ontwikkeling van deze NTA is begeleid door NEN en de NTA is gepubliceerd in juni 2007. Maastro Clinic is een van de 36 partijen die heeft meegewerkt aan de totstandkoming van NTA 8009.

Meer informatie
Voor meer informatie over NTA 8009 kunt u contact opnemen met Tamara Slagter, consultant NEN-Gezondheidszorg, telefoon (015) 2690 403 of via de e-mail gezondheidszorg@nen.nl.
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NTA 8009:2007 nl (Norm)