PERSBERICHT

Barendrecht, 22 juli 2008

DELFLAND GUNT ICT SOLUTIONS OPDRACHT TECHNISCHE AUTOMATISERING VOOR WATERBEHEER

Het Hoogheemraadschap van Delfland gunt het project Technische Automatisering aan ICT Solutions. Het project omvat het op moderne wijze beheren en visualiseren van waterpeilen. Met de gunning van deze opdracht ter waarde van 2,9 miljoen verstevigt ICT Solutions haar positie op het gebied van oppervlaktewater aanzienlijk. Het project wordt medio april 2011 afgerond. Vanaf mei 2009 zal ICT Solutions ook starten met onderhoud en beheer van het nieuwe systeem voor een periode van tien jaar. Mede dankzij haar sterke positie op het gebied van drinkwater en rioolwaterzuivering wordt ICT Solutions hiermee een vooraanstaande speler in heel waterwereld Nederland.

In de aanbestedingsprocedure is ICT Solutions als beste beoordeeld voor het realiseren van een geautomatiseerd systeem voor het oppervlaktewater peilbeheer, zowel op kwaliteit als op prijs. Delfland kiest hiermee voor moderne technische instrumenten waarmee waterpeilen eenvoudig en actueel beheerd en gevisualiseerd kunnen worden.

Delfland en het waterpeil

Waterbeheer is van cruciaal belang. Voor Delfland staan veiligheid, leefbaarheid en duurzame bruikbaarheid centraal. Een belangrijke taak voor Delfland is ervoor zorgen dat het waterpeil, de hoogte van het water, is afgestemd op alle belangen die met water samenhangen. Het peil dat wordt nagestreefd ligt vast in peilbesluiten. Flexibel peilbeheer betekent dat je soms afwijkt van dit streefpeil . Bijvoorbeeld om waterkwaliteit en ecologie te verbeteren, maar ook om watertekorten of juist wateroverlast te voorkomen.

Technische automatisering

Door de modernisering van de technische automatisering is Delfland beter in staat het vastgestelde streefpeil te handhaven en in te spelen op situaties van wateroverlast. Delfland kan zo beter inzicht geven in waterpeilen en de afwijkingen ten opzichte van het streefpeil. Ook rapportages, onderzoek en calamiteitenaanpak zijn daarbij gebaat.

Het geautomatiseerde systeem bestaat in hoofdlijnen uit vier onderdelen:


- Ombouw van de huidige automatisering in bestaande kunstwerken en automatisering van de nieuw te bouwen kunstwerken door levering, plaatsing en implementatie van nieuwe sturingsunits (221 stuks);


- Levering van 115 losse meetpunten en de aansluiting ervan aan werkende communicatieverbindingen;


- Ontwikkeling, levering en implementatie van een nieuw Visualisatie en BesturingsSysteem (kortweg VBS);


- Ontwikkeling en implementatie van een OWB-database voor de opslag van gevalideerde gegevens uit de VBS-database.

Delfland is hiermee het eerste waterschap dat deze vergaande automatisering van het oppervlaktewater systeem op zo n grote schaal gaat toepassen.

Vanuit ICT Procos wordt het project in twee fases gerealiseerd. In de eerste fase worden het VBS, OWB-database en de installatie van enkele meetpunten en sturingsunits gerealiseerd. In de tweede fase vanaf medio mei 2009 zullen de overige meetpunten en sturingsunits worden opgeleverd.

/ / / / / / / /

Profiel ICT

De activiteiten van ICT zijn onderverdeeld in de divisies ICT Embedded, ICT Solutions, ICT Duitsland en ICT Consultancy. ICT Embedded is marktleider op het gebied van embedded software, waar zij leverancier is van software gerelateerde diensten. ICT Solutions richt zich op het gehele software ontwikkelproces van informatiesystemen die een primair proces besturen of daarover informeren. De softwareontwikkeling betreft hoofdzakelijk klantspecifieke systemen. ICT Duitsland richt zich op het leveren van software gerelateerde diensten. Dit betreft zowel activiteiten op het gebied van embedded software als software voor het ontwikkelproces van informatiesystemen die een primair proces besturen of daarover informeren. ICT Consultancy biedt op een aantal deelgebieden binnen de systeemontwikkeling, zoals Requirements Engineering, Architectuur, Quality Assurance, Configuration Management en Testen, diensten met een hoge toegevoegde waarde aan. De projecten van ICT worden zowel in huis als op locatie van de opdrachtgever uitgevoerd. ICT opereert vanuit vestigingen in Nederland, Duitsland en Polen.