Gerechtelijke organisatie

Rechtstreeks over Digitalisering van de rechtspraak

Den Haag, 21 juli 2008 - Het recent verschenen nummer van Rechtstreeks is gewijd aan de oprukkende digitalisering. Zoals in alle sectoren van de dienstverlening is ook in de Rechtspraak de digitalisering snel toegenomen. Zeker afgemeten aan de oppervlakkige veranderingen. In de jaren '80 kwamen de eerste tekstverwerkers en die waren voor de typistes. Nu zijn we 25 jaar verder: geen typiste meer, meer computers dan werkplekken en iedereen e-mailt.

Maar dat is buitenkant; van essentieel belang is uiteraard de vraag of digitalisering ook invloed gaat uitoefenen op de rechtspraak, het primaire proces zelf.

Ronald van den Hoogen, gepromoveerd in 2007 op dit onderwerp, betoogt dat de kwaliteit van de rechtspraak er door zal veranderen. Dat zal gebeuren omdat de beschikbare techniek en de vooruitgang op dat gebied een dwingende invloed op de procedure zal uitoefenen. Simpel gezegd: daar waar in het maatschappelijk verkeer van digitale informatieverwerking gebruik zal worden gemaakt, zal dat gebruik ook als vanzelfsprekende voorwaarde binnen de procedure gaan gelden. Technologie verplicht, zo is zijn stelling.

Vervolgens koppelt de auteur de digitalisering aan algemene, internationaal erkende beginselen van behoorlijke rechtspraak. Artikel 6 EVRM biedt een goede kapstok. Vijf beginselen worden daar geformuleerd: het recht op toegang, openbaarheid, uitspraak binnen een redelijke termijn, een onafhankelijke en onpartijdige rechter en een eerlijke behandeling. Ten aanzien van al deze rechten gaat hij na welke voorwaarden vervuld moeten zijn om digitalisering optimaal te kunnen laten functioneren.

U vindt een digitale versie van Rechtstreeks hier. Als u een papieren Rechtstreeks wilt ontvangen, stuur dan een e-mail naar rechtstreeks@rechtspraak.nl

Bron: Raad voor de rechtspraak Datum actualiteit: 21 juli 2008