Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Isolectra loopt vooruit op afspraken over reductie CO2-uitstoot

Capelle aan den IJssel, 22 juli 2008 - Op lokaal, nationaal en internationaal niveau worden afspraken gemaakt om de CO2-uitstoot te verminderen. Isolectra heeft energiebesparing ook hoog op de agenda staan en zorgt voor reductie van CO2-uitstoot door middel van innovatieve systemen voor gebouwbesturing: KNX-systemen. Isolectra kan nu al voor een aanzienlijke besparing zorgen: voor slechts 0,2 procent van het door de regering uitgetrokken budget realiseert het bedrijf 1,25 procent van de jaarlijkse CO2-reductie.

Building is één van de sectoren waar Isolectra innovatieve oplossingen voor levert. Zo n oplossing is het KNX-systeem voor gebouwbesturing. KNX is een protocol dat gebruikt wordt om besturingssystemen in gebouwen met elkaar te laten communiceren, zoals verlichtingsbesturing en de klimaatregeling. Hiermee kunnen deze besturingssystemen efficiënter en zuiniger worden. In kantoorgebouwen bijvoorbeeld kan een systeem zo worden ingeschakeld dat er alleen licht brand wanneer er daadwerkelijk iemand in het gebouw aanwezig is, ook wel aanwezigheidsdetectie (AWD) genoemd. Tevens herkent het systeem de jaargetijden en kan het automatisch rolluiken en zonneschermen op de juiste tijden omhoog en omlaag laten bewegen en de verwarming en koeling regelen afhankelijk of een ruimte wel of niet bezet is. Dit voorkomt verspilling en verhoogt het comfort.

Volgens de EPN-norm (NEN2916) gelden reductiefactoren als AWD wordt toegepast. Hierdoor zal de energieprestatiecoëfficiënt van het gebouw gunstiger worden. Plaatst men aanwezigheidsdetectoren en stemt men de verlichtingsbesturing en klimaatregeling in een pand op elkaar af via het KNX-systeem dan levert dit een energiebesparing die kan oplopen tot 20 procent.

Afspraken
De regering maakt meerjarenafspraken met het bedrijfsleven en instellingen over het effectiever en efficiënter inzetten van energie in Nederland. Op 1 juli jongstleden is een akkoord getekend door de ministers van VROM, EZ en LNV met de industriesector waarin bepaald is dat bedrijven gezamenlijk 30 procent energie-efficiëntieverbetering dienen te bereiken tussen 2005 en 2020. Ook op lokaal en internationaal niveau worden afspraken gemaakt. Zo wil Rotterdam World Capital of CO2-free energy worden en tekenden hier deze maand 34 projectontwikkelaars en bouwondernemingen een akkoord waarin zij beloven duurzaam te bouwen. De C40, de groep van grootste wereldsteden, besloot in 2006 al gezamenlijk het klimaatprobleem aan te pakken.

Rekenvoorbeeld
Het doel van de regering is de jaarlijkse CO2-uitstoot in Nederland met 20 miljoen ton te verminderen tot het jaar 2020. Hiervoor heeft men een budget van 10 miljard euro per jaar uitgetrokken. In Nederland staat maar liefst 40 miljoen m² kantoorgebouw. Met de eenvoudig in bestaande gebouwen te monteren KNX-systemen met aanwezigheidsdectoren van Isolectra kan in deze kantoorgebouwen jaarlijks 250.000 ton CO2 bespaard worden. Dat is 1,25 procent van de jaarlijkse doelstelling van de overheid. Isolectra zou dit nu al kunnen realiseren voor circa 20 miljoen euro per jaar, ofwel 0,2 procent van het totale budget voor vermindering CO2-uitstoot, kortom een fractie van de door de regering gebudgetteerde kosten. Bijkomend voordeel: door de energiebesparing verdient een eenvoudig te monteren AWD-systeem zich voor de investeerder al in 1 a 2 jaar terug.

Voor meer informatie over energiebesparing met AWD: www.isolectra.nl/energiebesparing

Over Isolectra
Isolectra levert innovatieve oplossingen die bijdragen aan comfort, veiligheid, zorg en communicatie voor de sectoren Care, Telecom, Building en Industrie. De onderneming is bijna 60 jaar oud, is een betrouwbare partner met kennis van markten en technologie en speelt in op de veranderende behoefte bij de klant. De producten, systemen en diensten zijn terug te vinden in onder andere telecominfrastructuren, gevangenissen, parkeergarages, kantoren, tunnels, luchthavens, woningen, energiecentrales, verzorgingstehuizen, fabrieken, machines en stations. Het bedrijf is onderdeel van de Technische Handelsgroep van TKH Group NV te Haaksbergen. TKH is een internationaal opererende groep ondernemingen die zich heeft gespecialiseerd in het creëren en leveren van innovatieve Telecom, Building en Industrial Solutions. Kijk voor meer informatie op www.isolectra.nl of www.tkh.nl.

Voor meer informatie voor de pers:
Lubbers & De Jong
Margreet Poolman
020 421 0565
Margreet@l-dj.nl