Ingezonden persbericht


brief van vakbond de Unie aan minister Bos n.a.v. de moeilijke situatie bij Fortis

|Datum   |21 juli 2008                             |
|Ons     |JT/ovdg/022.08                           |
|kenmerk |                                         |
|Onderwer|                                         |
|p       |                                         |
Geachte heer Bos,

Wij krijgen steeds meer serieuze signalen dat de Nederlandsche Bank (DNB) Fortis nu niet het groene licht geeft om een belangrijk deel van de ABN AMRO activiteiten te integreren in de vernieuwde Fortis-organisatie. De redenen zijn u waarschijnlijk ook bekend: de huidige kredietcrisis heeft ervoor gezorgd dat in de afgelopen weken de kapitaalbasis van Fortis zodanig is geërodeerd dat de DNB niet de ruimte heeft om het licht hiervoor op groen te zetten. Daarnaast is er een aantal wijzigingen in de Fortis-top die de nodige vragen doen rijzen over de positie van ABN-AMRO op middellange termijn. Door alle turbulente ontwikkelingen in de bancaire wereld is het niet langer ondenkbeeldig dat Fortis zelf een overnamekandidaat is. Zoals U weet hebben wij vorig jaar augustus in een gesprek met uw thesaurier generaal en andere topambtenaren van uw departement dit scenario als zijnde realistisch ingebracht. Onze diepgewortelde zorg hiervoor was mede gebaseerd op o.a. het mega overnamebedrag dat Fortis op tafel moest leggen om ABN-AMRO over te kunnen nemen, de miljardenafschrijvingen op de Fortis balans etc.

Wij hebben toen benadrukt dat, wanneer een bedrijf dat wordt verhandeld tegen een koers/winst verhouding van acht (zoals Fortis toen) een bedrijf overneemt tegen een koers/winst verhouding van zestien (ABN AMRO), er bij consolidatie fors moet worden afgeschreven. Dit betrof/betreft zelfs de helft van de betaalde overnamesom, dus de helft van de betaalde EUR 24 miljard. In die tijd dachten we dat er nog synergie-effecten zouden kunnen worden bereikt door Fortis en ABN AMRO samen te voegen. Door de eis van de Europese Commissie tot afstoting van een belangrijk gedeelte van de nieuwe combinatie is de kans op synergie-effecten fors afgenomen. De afschrijvingen voor de Fortis organisatie zijn daardoor toegenomen want de gedwongen verkoop van het New Bank onderdeel aan Deutsche Bank vond ver beneden de boekwaarde plaats.

Wij hebben in het gesprek uw Ministerie indringend uitgenodigd om tijdig actie te ondernemen als in het integratieproces zich onvoorzien nieuwe obstakels zouden manifesteren. Die nieuwe omstandigheden zijn er nu, gezien de recente ontwikkelingen binnen het Fortis-conglomeraat. Zoals eerder geduid is Fortis hierdoor in een tijdsgewricht van aanhoudende koersdalingen zelf gedevalueerd tot een overnamekandidaat. Dit is slecht voor de positie van Nederland als financieel centrum, voor de stad Amsterdam, voor de klanten en, niet in de laatste plaats, voor de werknemers bij Fortis en ABN AMRO. Bedrijven zijn vaak geneigd om personeel als een kostenpost te zien en wanneer de winst dus verhoogd moet worden dan gebeurt dit vaak door op het personeel te bezuinigen.

Wat ons vooral zorgen baart is dat op dit belangrijke dossier uw Ministerie zich wederom in diep stilzwijgen hult. Wij signaleren dat dit stilzwijgen niet in het belang is van de toekomst van een stabiele financiële/bancaire infrastructuur voor Nederland. Juist nu Fortis dagelijks het onderwerp is van financiële speculaties, verwachten onze vakorganisaties dat u en uw topambtenaren, samen met de Nederlandsche Bank hier zullen gaan fungeren als een vertrouwenwekkend baken en dit dossier niet blijft liggen tot na de zomervakantie.

Wij zijn graag bereid om onze brief mondeling toe te lichten.

Hoogachtend,

J.P.H. Teuwen MHD mr. J. de Vries Voorzitter De Unie Voorzitter BBV

Cc: Ministerie van Economische Zaken, Minister M.J.A. van der Hoeven Ministerie van Algemene Zaken, Minister-president mr. dr. J.P. Balkenende Vaste Kamercommissie Financiën, Eerste en Tweede Kamer Vaste Kamercommissie Economische Zaken, Eerste en Tweede Kamer -----------------------
www.unie.nl

Postbus 400

4100 AK Culemborg

Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

ING Bank 66.04.65.760
Postbank 769999

KvK Rivierenland 40477726

T (0345) 851 851
F (0345) 851 500

Direct:
T (0345) 851 040
F (0345) 851 740
E twn-j@unie.nl

Ministerie van Financiën
T.a.v. Minister drs. W.J. Bos
Postbus 20201
2500 EE DEN HAAG


---- --