AutoRai

Chevrolet onthult de nieuwe Camaro

(7/22/2008)
Chevrolet heeft vandaag de productieversie van de nieuwe Camaro onthuld. Het is een sportwagen voor de 21^e eeuw die zijn oorsprong in een roemrijk verleden vindt. De nieuwe Camaro combineert een opwindend uiterlijk, pure prestaties, geavanceerde technologie en een verrassende doelmatigheid. De verkopen in de Verenigde Staten zullen begin volgend jaar beginnen terwijl de introductie in Europa later zal volgen.
De achterwielaangedreven Camaro wordt leverbaar met de keuze uit twee motoren: een V6 en een V8 motor voor de SS sportversie. Alle modellen en motoren worden geleverd in combinatie met een brandstofbesparende zesversnellingsbak. Tot de geavanceerde technologieën behoren motoren met directe injectie en Active Fuel Management. Hierdoor wordt een prima balans gerealiseerd tussen uitstekende prestaties en een economisch brandstofverbruik.

De Camaro is een voorbeeld van GMâs wereldwijde ontwikkelingsprocessen. Het ontwerp van het concept stamt uit Amerika, de engineering werd verricht door GM Holden in Australië, de testritten werden op wegen over de gehele wereld uitgevoerd en de productie zal plaatsvinden in de Oshawa-fabriek van GM in Canada.

Met een design dat doet denken aan het originele concept is de nieuwe Camaro een sportwagen voor de 21^e eeuw, die trouw is gebleven aan zijn erfgoed. Een lange neus en een korte achterkant verlenen de Camaro klassieke afmetingen, terwijl een vlak liggende voorruit, de wielen op de hoeken van de auto en robuuste spatschermen de auto toch een modern uiterlijk geven die ook recht doet aan de geavanceerde technologie. De Camaro heeft dan ook een agressief uiterlijk.

Elementen als de V-vorm aan de voorkant en de kieuwen in de achterschermen zijn typische Camaro stijlkenmerken net zoals de stoere achterschermen. Deze stijlelementen zorgen ervoor dat de nieuwe Camaro direct herkenbaar is, maar ze zijn zodanig uitgewerkt dat ze resulteren in een geheel eigentijdse uiterlijke verschijningsvorm. Een reeks 18-, 19- en 20-inch wielen draagt ook bij aan de moderne verschijning van de Camaro.

âDe nieuwe Camaro is het helemaal â¦â¦.. nieuw,â zegt Ed Welburn, Vice President van GM Global Design. âWij hebben het krachtige erfgoed van de Camaro verwerkt in het ontwerp maar realiseerden ons terdege dat er voor een moderne sportwagen meer nodig was dan uitsluitend het voortborduren op een klassieke auto. Het lijnenspel en het uiterlijk komen dan ook volledig overeen met andere nieuwe Chevrolets.â

Een uitgekiende balans tussen verleden, aandacht voor het detail en een modern design karakteriseert het interieur van de Camaro. Een stel ronde klokken met diepliggende wijzerplaten in een vierkant instrumentenpaneel is een hint naar de klassieke Camaroâs, terwijl een optiepakket met indirecte verlichting en geavanceerde LED-technologie het interieur een onderscheidende en uitnodigende sfeer verschaft. Stoffen bekleding is standaard terwijl verwarmde stoelen met leer eveneens leverbaar zijn.

Details als grote, met chroom afgewerkte bedieningselementen, matte oppervlakken en hoogkwalitatieve stof of acryl appliqué zorgen voor een rijke uitstraling die in vroegere Camaro-modellen niet terug te vinden was. Op de middenconsole is een extra instrumentencluster leverbaar net zoals dat bij de vroegere Camaro in 1969 een optie was. Daarin zitten meters voor de olietemperatuur, oliedruk, de conditie van de accu en de temperatuur van de transmissieolie. Alle meters hebben moderne LED backlights.

Enkele belangrijke eigenschappen van de nieuwe Camaro:
* Slanke vormgeving met hedendaagse stijlopvattingen
* Geavanceerde 3.6-liter V-6 motor met directe injectie en variabele kleptiming van 224 kW / 300 pk en de keuze uit een handgeschakelde zesversnellingsbak of een automatische transmissie
* SS-model uitgerust met 6.2-liter V-8 motor met 315 kW/422 pk, voorzien van brandstofbesparend Active Fuel Management op de versies met automaat â en een handgeschakelde zesversnellingsbak.
* Onafhankelijke wielophanging rondom

* Variabele stuurbekrachtiging met het tandheugelsysteem ver naar voren geïnstalleerd voor een betere gewichtsverdeling en een beter rijgevoel

* Schijfremmen rondom standaard op alle modellen, waarbij de SS-versie Brembo remklauwen heeft met vier zuigers
* StabiliTrak stabiliteitscontrole systeem en tractiecontrole standaard op alle modellen

* Competitie/Sport-instellingen voor het stabiliteitssysteem mogelijk op de SS-modellen, SS-modellen met de handgeschakelde zesversnellingsbak kunnen worden uitgerust met launch control
* Een serie 18-, 19- en 20-inch wielen

* Een gedetailleerd afgewerkt interieur met een ontwerp dat op vroegere modellen is geïnspireerd en de mogelijkheid van indirecte verlichting met LED-technologie

* Zes airbags standaard, waaronder gordijnairbags en thorax zijairbags op de voorstoelen

De nieuwe Camaro beschikt over technologieën die de prestaties, het comfort en het gemak verhogen, zoals:

* Bluetooth

* Hoogwaardig Boston Acoustics audiosysteem
* USB-aansluiting

* Ultrasonische parkeersensoren achter (wordt later geïntroduceerd)
* Op afstand bedienbaar startsysteem

Andere details zoals portierramen zonder omlijsting en automatisch kleurend glas dragen bij aan het algemene gevoel van kwaliteit, duurzaamheid en technische vooruitgang.