Gemeente Alkmaar

21 juli 2008

Panoramafoto van de Kaasmarkt siert publiekshal in stadskantoor

De publiekshal van het stadskantoor van de gemeente Alkmaar is onlangs verfraaid met een panoramafoto van de Alkmaarse kaasmarkt. Het betreft een bijzondere foto gemaakt door kunstenaar/fotograaf Monique Bruin.

De panoramafoto van de Alkmaarse kaasmarkt, die hangt aan de noordwand van de vide in de publiekshal van het stadskantoor, bestaat uit een montage opgebouwd uit 18 foto's (180 graden breedte), waarin zowel de kaasmarkt als de skyline van de stad tot één, normaal voor het oog niet te vangen beeld, zijn samengebracht. De foto heeft een ongewoon perspectief. Het is immers normaal niet mogelijk tegelijkertijd zowel recht vooruit over de horizon, als op de mensen op het plein te kijken.

Het spelen met standpunt en perspectief en het zoeken naar de sfeer van het Hollandse landschap zijn kenmerkend voor het werk van Monique Bruin. Ze fotografeert bij voorkeur vanuit bijzondere locaties, die een tijdelijk karakter hebben en niet meer terugkomen, zoals in dit geval een bouwkraan die in 2007 aan de Voordam heeft gestaan.

In eerste instantie lijkt het een gewone foto, maar voor wie goed kijkt is er een en ander te ontdekken. Zo is het Waaggebouw aan de bovenkant iets ingekort. Het kruis dat bovenop pronkt is weggehaald omdat de foto anders erg veel lucht zou bevatten. Ook bewegen mensen tussen de momenten waarop de verschillende opnames worden gemaakt. Zo is het op de foto mogelijk dat de filmploeg onder aan in beeld zichzelf filmt.

Monique Bruin (1964, Alkmaar) richt zich als een beeldend kunstenaar/fotograaf op onder meer landschapsfotografie en surrealistische fotomontages. Zij laat zich daar inspireren door gedichten, maatschappelijke kwesties, gemaakte reizen, architectuur, culturen en de natuur. Van Monique Bruin was afgelopen jaar werk te zien tijdens de groepsexpo BAMVOL kunst in Bergen en Kunststelling aan de Laat in Alkmaar. Momenteel treft ze voorbereidingen voor de Kunst 10 daagse, die in oktober in Bergen plaatsvindt. De werken, waaronder de triptiek 'Droomreis', worden getoond in haar atelier aan de Piet Boendermakerweg.

http://kurl.nl?36E9