CDA

CDA verheugd over arrestatie Karadzic

Minister-president Jan Peter Balkenende is zeer ingenomen met de arrestatie van Radovan Karadzic door de Servische autoriteiten.

Balkenende wijst er op dat Nederland zich er altijd sterk voor heeft gemaakt dat Karadzic zich voor het Joegoslavie-tribunaal in Den Haag moet verantwoorden voor zijn daden in de jaren negentig, onder meer in Srebrenica. 'De slachtoffers en de nabestaanden van de vreselijke gebeurtenissen in die tijd hebben daar recht op.'

De premier hoopt dan ook dat Karadzic spoedig zal kunnen worden overgebracht naar Den Haag.

Sinds het begin van de tragedie van het uiteenvallen van het voormalig Joegoslavië hebben opeenvolgende Nederlandse regeringen zich ingezet voor de berechting van de verantwoordelijken voor de daarbij gepleegde misdrijven.

De Nederlandse regering complimenteert de Servische autoriteiten onder verantwoordelijkheid van de nieuwe regering, waaronder de Nationale Veiligheidsraad, het Office of the War Crimes Prosecutor en het Servische Action Team.

Nederland hoopt dat Karadzic snel voor het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag wordt voorgeleid en zal daaraan zoals steeds ten volle meewerken met de Aanklager en het Tribunaal.

Welke gevolgen de Europese Unie hieraan moet geven in de relatie met Servië moet de komende weken worden bekeken. Zeker is dat de arrestatie van Karadzic een geweldige stap vooruit is. Het gemeenschappelijke doel moet blijven alle aangeklaagden voor de rechter te brengen.

---