`Voedingssupplement oplossing voor veel hondenproblemen'


Ervaart dierenarts en wetenschapper Marina Veenendaal steeds weer

DINXPERLO, 20080722 -- Onder hondenbezitters bestaan grote misverstanden over voeding voor hun viervoeter. Hierin ligt de oorzaak verscholen van veel problemen met vacht, huid of gestel, die vaak onterecht worden toegeschreven aan de leeftijd van het dier. Dit stelt wetenschapper en dierenarts Marina Veenendaal die al jaren onderzoek doet naar het verband tussen voeding en gezondheidsproblemen bij honden. Voedingssupplementen bieden uitkomst. "Een compleet voer is vaak niet echt compleet."

Veenendaal komt de problemen wekelijks tegen in de praktijk waar zij werkt in de Betuwe. "Dieren met vacht- of maagdarmproblemen, stramheid en vooral huidklachten. Dat is nu veel meer dan toen ik negen jaar geleden begon. Ook het aantal chronische hondenziekten is de laatste 25 jaar toegenomen. Dit komt deels doordat er nu meer rashonden zijn - die zijn over het algemeen gevoeliger - maar ook het productieproces van hondenvoer speelt een grote rol. Door verhitting tot 90 of zelfs 150 graden verdwijnen enkele essentiële stoffen uit het voer of zijn ze niet meer goed opneembaar voor het lichaam. Dit zorgt voor een verstoorde stofwisseling en tekorten die zich langzaam kunnen opbouwen."

Tekorten ondanks compleet voer
Al tijdens haar studie aan de Universiteit van Utrecht, raakte Veenendaal geïnteresseerd in dit onderwerp en de mogelijke oplossing in de vorm van voedingssupplementen. "Ook ik dacht eerder dat een compleet voer echt compleet was en dat je er vooral niets aan mag toevoegen. Maar hondenvoer is sterk gericht op de `gemiddelde hond', terwijl er onderling enorme verschillen kunnen zijn tussen bijvoorbeeld rassen, leeftijd, leefomstandigheden en individuele honden. Net als bij mensen, werkt het ene lichaam gewoon net even anders dan het andere. Het is raadzaam de tekorten aan te vullen om gezondheidsklachten te voorkomen."
Tekorten die ontstaan door verhitting tijdens het productieproces, opslag van hondenvoer of onjuiste afstemming op de individuele behoefte kunnen worden aangevuld met natuurlijke kruiden. Die zorgen ook dat stoffen die wel in het voer aanwezig zijn beter worden opgenomen. Veel fokkers geven daarom al jaren Hokamix, dat beschikbaar is bij dierenspeciaalzaken. Een lepeltje van dit voedingssupplement vormt de perfecte aanvulling voor iedere maaltijd van hondenbrokken tot blikvoer.

Baat bij supplementen
Naast haar werk als dierenarts in de praktijk, werkt Veenendaal nu vijf jaar samen met Kroeske BV in Dinxperlo. Dit bedrijf is gespecialiseerd in natuurlijke voedingssupplementen en heeft Hokamix ontwikkeld. "Dat het supplement werkt, was al bekend. Iedere hondenbezitter ziet dat na vijf tot zeven weken aan zijn dier. De hond wordt vaak actiever, vitaler en mooier. Ik heb vooral onderzocht hoe de kruiden precies werken en hoe de mix verder te verfijnen is."
Ook beantwoordt de dierenarts veel vragen van eigenaren over honden- en katten problemen. "Vaak lopen mensen een tijd rond met een probleem voor ze aan de voeding denken. Ik beantwoord hun vragen. Meestal bieden de natuurlijke kruiden in Hokamix uitkomst ter verlichting van gezondheidsklachten en bevordering van het herstel."
Veenendaal benadrukt dat Hokamix geen geneesmiddel is. "Het is een toevoeging die structureel gegeven kan worden en waar veel honden baat bij hebben. Ik heb veel dieren er enorm van zien opknappen, nadat ze bijvoorbeeld extreme jeuk hadden. Wanneer het baasje stopte met Hokamix kwamen de problemen weer terug. De medicatie tegen de jeuk langzaam afbouwen kan soms wel, maar in zo'n geval blijkt de hond vaak structurele aanvulling in de vorm van Hokamix nodig te hebben." Op de website www.hokamix.nl leest u meer over de ervaringen van hondeneigenaren met Hokamix.





Ingezonden persbericht