Vlaamse Overheid

Tweede fase van de heraanleg van de E17 tussen Haasdonk en Waasmunster

Vlaamse overheid

donderdag 17 juli 2008

Op dinsdag 22 juli start de tweede fase van de heraanleg van de E17 tussen Haasdonk en Waasmunster in de richting van Gent. Dit structureel onderhoud is nodig om het wegcomfort en de veiligheid van de weggebruikers te blijven garanderen. Alle rijstroken in de richting van Gent worden volledig heraangelegd met doorgaand gewapend beton. In de eerste fase is de heraanleg tussen Sint-Niklaas en Waasmunster gerealiseerd. Nu wordt het stuk tussen Haasdonk en Sint-Niklaas aangepakt.

Start en einde van de werken
Tot nu toe verliepen de werken vlotter dan verwacht waardoor de tweede fase sneller kan starten dan eerder aangekondigd, namelijk op 22 juli in plaats van op 26 juli. Het einde van de werken is voorzien voor eind augustus in plaats van halverwege september.

Verkeersregeling
Wegens de beperkte beschikbare ruimte (er zijn geen parallelwegen beschikbaar zoals in de eerste fase) en om de veiligheid van de werknemers te garanderen, wordt het verkeer in beide richtingen op twee rijstroken gebracht. Via twee doorsteken in de middenberm zal alle verkeer naar de oostelijke kant van de E17 (rijrichting Antwerpen) geloodst worden. Beide rijrichtingen worden daar gescheiden door een metalen vangrail.

Verkeershinder
Tussen 22 juli en 15 augustus zal de verkeershinder relatief beperkt blijven. Na 15 augustus verwacht het Verkeerscentrum meer filevorming, vooral tijdens de ochtendspits richting Antwerpen en tijdens de avondspits richting Gent.
Gedurende de nacht van 22 op 23 juli (18 u tot 6 u) zal het verkeer richting Antwerpen op één rijstrook gebracht worden om de tijdelijke metalen vangrail te monteren.
Om de veiligheid van de weggebruiker bij file te verhogen komt er bovenop het huidige reistijdinfosysteem (gestart in fase 1) een filedetectiesysteem in beide rijrichtingen. Tekstkarren zullen voldoende voor de staart van de mogelijke file geplaatst worden en de afstand tot de file aangeven. Dit vermindert de kans op kop-staartongevallen.

Omleiding en alternatieve route
Het complex Haasdonk zal gedurende de volledige tweede fase in alle richtingen afgesloten zijn. Het verkeer wordt via gewestwegen omgeleid naar de complexen Kruibeke en Sint-Niklaas centrum. Zowel richting Gent als Antwerpen is een alternatieve route voorzien via de N49 en de R4 West. Deze zal bij grote hinder aangekondigd worden op de vaste tekstborden boven de snelwegen in Antwerpen en Gent.