Gemeente Moerdijk


22-07-2008: Nieuwe regels onkruidbestrijding

Particulieren mogen geen bestrijdingsmiddelen met glyfosaat meer gebruiken tegen onkruid op terrassen, tegels en bestrating. Het gaat om chemische middelen als RoundUp en Clear-up.

Onkruid in uw tuin
Onkruid. Voor veel liefhebbers van tuinen en tuinieren is het een doorn in het oog. De ongewenste planten groeien overal; tussen de planten, maar ook tussen de tegels en stenen van terras en oprit. Daarnaast is onkruid hardnekkig: de planten komen keer op keer terug. Om onkruid te bestrijden, gebruiken mensen vaak chemische middelen. Veel van deze middelen, zoals RoundUp en Clear-up, bevatten de stof glyfosaat. Deze middelen vernietigen het onkruid, maar hebben ook een nadeel. Op het etiket van uw product kunt u vinden of het de stof glyfosaat bevat.

Het nadeel van onkruidbestrijdingsmiddelen
Het nadeel van onkruidbestrijding met middelen zoals glyfosaat is dat de gebruikte bestrijdingsmiddelen, na bijvoorbeeld een regenbui, in de bodem en het water van sloten, beken en rivieren terecht kunnen komen. Dit oppervlakte- en grondwater wordt gebruikt om drinkwater van te maken. Als er bestrijdingsmiddelen in het water terecht komen, kost het drinkwaterbedrijven extra tijd, geld en moeite om deze er weer uit te halen.

Vanwege dit nadeel heeft de overheid extra maatregelen genomen om het gebruik van glyfosaat te verminderen. Dit betekent dat u als particulier geen bestrijdingsmiddelen met glyfosaat meer mag gebruiken op verhardingen, zoals tegels, terrassen en bestrating. Ook voor het milieu is het beter zo min mogelijk chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Er zijn gelukkig voldoende andere manieren om onkruid te verwijderen.

Tips voor onkruidbestrijding op verhardingen

* De eenvoudigste manier van onkruidbestrijding is het met de hand verwijderen (wieden). Door de wortel van de planten mee te plukken, blijft het onkruid langer weg.

* Door regelmatig de stoep of het terras te vegen met een harde bezem, worden zaden van onkruidplanten weggeveegd. Zo wordt onkruidgroei voorkomen.

* Door verdund schoonmaakazijn (1:10) of kokend water over de stoep of het terras te gieten, wordt de groei van onkruid en algengroei voorkomen.

* Onkruid op verhardingen kan ook worden aangepakt door planten bij droog weer direct met schoonmaakazijn te besproeien.
* Het aanbrengen van een worteldoek onder de tegels bij de aanleg van een terras of oprit voorkomt de groei van onkruid. Gebruik bij de aanleg van bestrating grote tegels en sluit deze goed tegen elkaar aan. Onkruid kan dan moeilijker zijn weg vinden.
* Er zijn verschillende gereedschappen op de markt die het verwijderen van onkruid gemakkelijker maken. Voorbeelden hiervan zijn schoffels, krabbers en elektrische borstels. Deze gereedschappen zijn te koop bij onder andere bouwmarkten en tuincentra.

Tips voor onkruidbestrijding in uw tuin

* Bedek de open grond tussen de planten met cacaodoppen of houtsnippers, zodat onkruid geen ruimte krijgt om te groeien.
* Plant in uw tuin bodembedekkers. Deze planten, die over de oppervlakte van de grond groeien, voorkomen de groei van onkruid.

Meer informatie
Wilt u meer informatie over duurzame en verantwoorde onkruidbestrijding? Vraag ernaar bij uw tuincentrum of neem contact op met de gemeente.