Gemeente Echt-Susteren


Een kijkje in de keuken van de politie?

Echt - De politie start in september 2008, in het werkgebied van de basiseenheid Echt-Susteren/Roerdalen weer met de cursus `Politie voor burgers'. Clarence Pielaat, de wijkagent van het gebied Susteren, (hieronder vallen alle dorpen uit de oude gemeente Susteren) is op zoek naar 3 inwoners uit de wijk die interesse hebben om deze cursus te volgen. Geïnteresseerd? Lees dan snel verder en meld je vóór 15 augustus aan!

De cursus `Politie voor burgers' draaide al eerder en gunde netwerkpartners en contactpersonen in de drie gemeenten een kijkje in de keuken van de politie.

Het doel is om de cursisten te leren om zelf iets te doen aan veiligheid en leefbaarheid in hun eigen straat of wijk. De cursus bestaat uit negen lessen en er kunnen zestien personen aanmeedoen. Een deel van de deelnemers komt uit Susteren en omgeving. De andere cursisten uit de overige dorpen.

Samen

"De politie kan en wil het niet alleen" is een veelgehoorde uitspraak in dit tijdperk van integrale veiligheid. De politie kan en wil niet alleen verantwoordelijk zijn voor openbare orde en veiligheid. Vrijwel alle partners inclusief de burger hebben daaraan een bijdrage te leveren, onder regie van de gemeente. Immers: een veilige woon- en leefomgeving creëren doen wij samen. Om helderheid te verschaffen over wat men nu juist wel en niet van de politie kan en mag verwachten is er een cursus `Politie voor Burgers' ontwikkeld, naar een voorbeeld afkomstig uit de Amerikaanse communitypolicing. De cursus werd in 1999 in Nederland doorontwikkeld door de politieregio Gelderland-Midden in samenwerking met de Nederlandse Politie Academie.

Cursisten

Iedereen - autochtonen en allochtonen, jongeren en ouderen, mannen en vrouwen en bewoners en professionals- kan mee doen. We proberen een afvaardiging uit diverse wijken en organisaties binnen de wijk bij elkaar te krijgen. Door deze manier van werving wordt er weer een impuls gegeven aan de integrale benadering van onveiligheids- en leefbaarheidsproblematieken waarbij iedereen zijn verantwoordelijkheid kent. Om de invloed van de burger in de veiligheidszorg te vergroten is het gewenst dat deze op de hoogte is van de (on)mogelijkheden van de politie. De politie krijgt daarnaast geregeld de vraag wat burgers
- al of niet in een maatschappelijke functie - zelf kunnen doen aan het verbeteren van de veiligheid. Deze cursus geeft die inzichten. Clarence is met name op zoek naar inwoners die met twee benen in de wijk en maatschappij staan. Op deze manier kunnen we tijdens de avonden goede discussies voeren.

Lessen

Politiemedewerkers uit het korps verzorgen de avonden. Daarnaast leveren de gemeenten een bijdrage aan de lesavonden. Het cursusprogramma is zo opgesteld dat er ook aandacht is voor de lokale problematiek.

Aan bod komen onder meer de volgende onderwerpen:


- Organisatie en Bevoegdheden


- Gebiedsgericht werken


- Basispolitiezorg


- Bereikbaarheid politie (bezoek meldkamer, servicecentrum)


- Tactische recherche en Forensische Opsporing


- Aangifte en bureau werkvoorbereiding


- Jeugdzorg, Bureau Halt


- Integrale veiligheid


- Openbare orde en veiligheid

De cursisten ontvangen na afloop een certificaat. Uiteraard wordt de cursus geëvalueerd en de uitkomsten daarvan zullen worden gebruikt voor kwaliteitsverbetering van de cursus.

Informatie kan gevraagd worden en gegadigden kunnen zich voor 15 augustus opgeven bij wijkagent Clarence Pielaat, telefoon 0900-8844 of via e-mail: clarence.pielaat@limburg-noord.politie.nl