Gemeente Nuth


Eerste contouren nieuwe Op den Toren worden zichtbaar

Begin april werden aan omwonenden en bewoners van zorgcentrum Op den Toren de resultaten gepresenteerd van de haalbaarheidsstudie naar een nieuw zorgcentrum. Dit nieuwe zorgcentrum moet het oude Op den Toren vervangen, maar met minder capaciteit intern. Belangrijk was de relatie met de wijk eromheen, waarbij ouderen zolang mogelijk zelfstandig blijven wonen en de zorg naar ze toe komt. Die plannen lijken haalbaar mits het nieuwe zorgcentrum en alle aanvullende voorzieningen op dezelfde plek worden gebouwd en de aansluiting met de wijk wordt gerealiseerd.

wUrck

Daarna is aan het stedenbouwkundig bureau wUrck uit Rotterdam opdracht gegeven om met behulp van een programma van eisen schetsstudies te maken. Zij moesten er rekening mee houden dat binnen de samenwerking alle partners (Cicero, gemeente, Wonen Zuid en Heuvelsteden) de ambities verwezenlijkt krijgen, die ze in hun eentje niet zouden kunnen realiseren.

Ook moeten de veranderingen die spelen in de zorgsector weerspiegelt worden in de nieuwe stedenbouwkundige structuur. Het plan moet verder beter aanhaken op de structuur van het dorp dan de huidige situatie, en optimaal gebruik maken van de hoogteverschillen. En tot slot moet een zorgvuldige bouwfasering steeds onderdeel uit maken van iedere schetsvariant. Een complexe maar uitdagende opgave!

Tussenstand

Na een verkenning van de mogelijkheden in de wijk ging wUrck aan de slag. Eind juni werd de tussenstand gepresenteerd aan de deelnemende partijen in de vorm van een aantal stedenbouwkundige varianten. Daaruit kwam er één naar voren die het beste tegemoet komt aan alle eisen. Dit is een variant die de mogelijkheid geeft tot een gezonde zorgexploitatie die financieel haalbaar lijkt, die voorziet in de kanteling naar de wijk en ook de beste mogelijkheden geeft voor de ontwikkeling van groen in de wijk en voor mogelijke uitbreiding in de toekomst. Kortom: een variant die het meest tegemoet komt aan de wensen van de partners en aan de visie van de Raad van de gemeente Nuth. De partners hebben wUrck gevraagd deze variant verder uit te werken.

Een wijk voor alle generaties

In de studie is gekeken naar de behoefte aan woningen voor ouderen die een zwaardere zorgbehoefte hebben. Het gaat dan om mensen die wel zelfstandig kunnen wonen, maar bij wie binnen 5 minuten iemand van de zorginstelling in huis moet kunnen zijn. Het blijkt dat de corporaties Wonen Zuid en Heuvelsteden goed in de toekomstige behoefte kunnen voorzien. De woningen van Heuvelsteden kunnen al op korte termijn aangepast worden voor deze groep. Maar de behoefte aan dergelijke woningen zal toenemen. Voor hen kan Wonen Zuid nog woningen realiseren in de onderste laag van de appartementen aan de Donatusstraat (even nummers) waar zich nu garages bevinden. Wonen Zuid gaat dat plan verder uitwerken. Het ideaal van een wijk voor alle generaties ongeacht of er lichamelijke gebreken ontstaan komt zo steeds dichterbij.

Schetsontwerp:

Te downloaden:

* Schetsontwerp.pdf (106.46 KB)