Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard


Renovatie gemaal Jan Anne Beijerinck in volle gang

Maandag 14 juli is door de partijen die financieel bijdragen aan de renovatie van gemaal Jan Anne Beijerinck gevierd dat de renovatiewerkzaamheden op het laagste punt van Nederland in volle gang zijn. Het Beijerinckgemaal uit 1869 heeft jarenlang een belangrijke rol vervult in de bemaling van de polder Prins Alexander. Het wordt op dit moment beheerd door een Stichting.

Na drooglegging van de toevoerboezem worden op dit moment restauratiewerkzaamheden verricht op het laagste punt van Nederland. Dit bijzondere feit was aanleiding om alle partijen die de renovatie mogelijk maken uit te nodigen.

De gedeputeerde Cultuur van de Provincie Zuid-Holland, de heer M. van Engelshoven-Huls, heeft een fles op de bodem van de toevoerboezem in de grond gestopt. De gesloten fles bevat de door alle betrokken partijen ondertekende verklaring. Deze kan over vele jaren bij een volgende renovatie weer opgegraven worden.

Namens ons hoogheemraadschap voerde hoogheemraad Toon van der Klugt het woord. Hij ging in op de belangrijke rol die Jan Anne Beijerinck in de Nederlandse waterstaatsgeschiedenis heeft gespeeld en de specifieke rol van het naar hem vernoemde gemaal. HHSK draagt dan ook graag bij aan de renovatie van dit gemaal.

Een fotorapportage van de renovatie is te vinden op de website van de Stichting.

laagste-punt-viering_small.jpg (24 Kb)