Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Hengelo aan kop met klimaatbeleid

22-07-2008

Hengelo heeft als allereerste gemeente subsidie aangevraagd voor ontwikkeling van lokaal klimaatbeleid. De Overijselse gemeente wil ruim 500.000 euro investeren in het klimaat en vraagt daarvoor ruim 200.000 euro subsidie aan.

Eerder deze maand stelde minister Cramer van VROM ruim 35 miljoen euro beschikbaar voor Stimulering van Lokale Klimaatinitiatieven (SLOK). Klimaatbeleid staat al langer hoog op de agenda van de gemeentebestuurders.

Volgens wethouder Guido Weber van de gemeente Hengelo zullen de inwoners zeker merken dat de gemeente een klimaatbeleid voert. 'Mensen met een minimuminkomen worden geholpen om zonder extra kosten energie te besparen, zodat hun energierekening naar beneden kan. En er komt een energieloket waar ondernemers en gezinnen terecht kunnen voor handige informatie voor renovatie en energiebesparing.' De gemeente wil ook besparen op hun eigen energierekening. Zo moet de openbare verlichting in vier jaar tijd 16 procent zuiniger dan nu.

Hengelo werkt samen met de gemeenten uit de regio. Zo loopt nu een proefproject met het energieloket in Hardenberg. Als het project aanslaat gaan ook Hengelo, Zwolle, Deventer, Almelo en Enschede aan de slag.

Gemeenten en provincies kunnen aanspraak maken op 35 miljoen euro in het kader van de uitkering Stimulering Lokale Klimaatinitiatieven (SLOK). De subsidieregeling, die beschikbaar is gesteld door het ministerie van VROM en loopt tot 2009 - is bedoeld om lokale overheden te stimuleren uitstoot van broeikasgassen aan te pakken. Het gros van het geld - 31,5 miljoen euro - is beschikbaar voor gemeenten. 3,5 miljoen euro is gereserveerd voor provincies.