Gemeente Zoetermeer

Kritische blik gevraagd voor bewonersschouw Samen kijken = samen werken
schouw 2007

De pilot samen kijken = samen werken is met succes afgerond. De schouwers die meewerken in dit project zijn wijkbewoners die in een kleine groep de kwaliteit van de openbare ruimte bekijken. Vanwege dit succes is besloten het schouwen in alle wijken toe te passen. De pilot is gehouden in de wijk Buytenwegh de Leyens en vervolgens in Noordhove-Seghwaert en in Oosterheem.

De 50 deelnemers zijn erg enthousiast en het merendeel doet dit jaar weer mee aan het schouwen. Samen met de beheerder en schouwers zijn voor Buytenwegh de Leyens, Noordhove- Seghwaert en Oosterheem nieuwe deelgebieden aan de bewonersschouw toegevoegd.

In de wijken Meerzicht, Centrum en Rokkeveen, die dit jaar voor het eerst mee gaan doen kiest de beheerder de schouwgebieden uit.

Mensen die dit een goed initiatief vinden en graag ook hun steentje bij willen dragen door met een kritisch oog te kijken naar de openbare ruimte in hun wijk kunnen zich tot 1 september 2008 aanmelden.

Dit kan op de volgende manieren: per mail naar: i.wannee@zoetermeer.nl of telefonisch met Ilonka Wannee, telefoonnummer 079-3469027 of via de wijkposten.

Hoe werkt het?

Tijdens een voorlichtingsavond wordt uitgelegd hoe het werkt. Waar moet een schouwer opletten en hoe wordt bepaald dat wat je ziet voldoet aan de kwaliteit die de gemeente beloof. Op de voorlichtingsavond wordt met elkaar geoefend en worden vragen beantwoord. Na deze uitleg worden groepen van maximaal vier personen gevormd en krijgen zij per groep een deelgebied toegewezen.

De schouwers krijgen vier weken de tijd om met elkaar het deelgebied te beoordelen en in te leveren bij de wijkpost. De gegevens worden verwerkt en in een evaluatie besproken met de schouwers. De resultaten van de schouw zijn samen met de quickscan (onafhankelijke toets) en de beheerdersschouwen input voor het up-daten van het beheerplan.

De voorlichtingsavonden zijn van 17.00 21.00 uur (met broodjes!) op de volgende data:

4 september voor Oosterheem

8 september voor Meerzicht/Centrum en Rokkeveen

15 september voor Noordhove-Seghwaert

17 september voor Buytenwegh de Leyens.