Vereniging Milieudefensie

Persbericht

Verder uitstel Europese illegaal houtwetgeving is onaanvaardbaar Ingevulde agenda voor alle Eurocommissarissen

Amsterdam, 22 juli 2008 ­Greenpeace, ICCO en Milieudefensie roepen de Europese Commissie op om zonder verder uitstel stevige maatregelen te nemen tegen illegale houtkap. In de kantooragenda die alle Eurocommissarissen morgen door de drie organisaties krijgen toegestuurd staat op elke bladzijde één en dezelfde datum: 10 september 2008. Dit is de nieuwe datum voor de uitgestelde stemming over illegaal houtwetgeving. 'Verder uitstel is onaanvaardbaar, want elke dag verdwijnen meer dan 50.000 voetbalvelden bos''.

De Europese consumptie van illegaal gekapt hout is een belangrijke aanjager van de wereldwijde illegale houtkap. De enorme vraag naar hout voor tuinstoelen, vloeren, gebouwen of houten bruggen maakt het vernietigende werk van illegale houtkappers winstgevend. De Europese Commissie is in 2003 gestart met het FLEGT² actieplan om de illegale houtkap en gerelateerde handel tegen te gaan. De illegaal houtwetgeving is een van de belangrijkste onderdelen van dit actieplan, maar is nog steeds niet aangenomen. Deze wetgeving moet er voor zorgen dat er alleen nog maar legaal gekapt hout mag worden verhandeld op de Europese markt.

De stemming over het wetsvoorstel stond gepland voor morgen, maar is opnieuw uitgesteld door de Europese Commissie. Danielle van Oijen, bossen-campaigner bij Milieudefensie: 'Dit uitstel is echt heel zorgelijk. De tijd dringt, want door de Europese verkiezingen ligt straks alle wetgeving stil. Voordat het eerste schip met illegaal gekapt hout Europa niet meer binnen mag varen zijn we dan weer jaren verder. En dat terwijl de ontbossing voortraast.'

De toegestuurde kantooragenda is gemaakt van FSC-papier, waarvoor geen illegale houtkap heeft plaatsgevonden. Op iedere pagina staat 10 september als geheugensteuntje voor de Europese stemming over illegaal houtwetgeving. Greenpeace, ICCO en Milieudefensie roepen met de 'agenda-actie' de Eurocommissarissen op om eindelijk hun verantwoordelijkheid te nemen en in september te stemmen voor het wetsvoorstel. Dan kan het Europees Parlement er meteen mee aan de slag.

Illegale kap is een wereldwijd probleem. Volgens recente schattingen is 73 procent van de houtkap in Indonesië illegaal, evenals 60 tot 80 procent in de Braziliaanse Amazone en ongeveer 20 procent in Rusland. Maar ook binnen de Europese Unie vindt illegale kap plaats, zoals bijvoorbeeld in Bulgarije, Slowakije en Roemenië. De illegale kap leidt tot ontbossing, bosdegradatie en sociale conflicten. De producentenlanden lopen er belangrijke inkomsten door mis. 20 procent van de uitstoot van broeikasgassen wereldwijd wordt veroorzaakt door ontbossing. De armoede van lokale bevolking wordt vergroot, omdat zij afhankelijk zijn van de bossen voor hun levensonderhoud. Vele dieren en plantensoorten raken hun leefgebied kwijt.