Gemeente Purmerend

Onderzoek burgerinitiatief

22 juli 2008

Burgers over het algemeen tevreden

Sinds 2005 bestaat het burgerinitiatief in de gemeente Purmerend. Dit geeft burgers de mogelijkheid om op eenvoudige wijze ideeën voor te leggen aan de gemeenteraad. Onlangs is onderzocht of burgers die een burgerinitiatief hebben ingediend tevreden zijn over de afhandeling ervan.

Het indienen van een burgerinitiatief wordt als makkelijk ervaren. De meeste indieners zijn tevreden over het traject wat hun burgerinitiatief heeft doorlopen. Een deel van de indieners is echter ontevreden. Zij vonden de afhandeling lang duren en de communicatie vanuit de gemeente onvoldoende. Verder is het vervelend als het initiatief wordt afgewezen of niet de gewenste oplossing oplevert.

Dankzij deze ervaringen van eerdere initiatiefnemers leert de gemeente wat goed gaat en wat beter kan. Het is in ieder geval een goede zaak dat burgers makkelijk hun ideeën kunnen voorleggen aan de gemeenteraad. De resultaten van dit onderzoek worden gebruikt om het traject waar nodig of wenselijk is te verbeteren, zodat burgerinitiatieven zo goed mogelijk afgehandeld kunnen worden.

Meer informatie over hoe u een burgerinitiatief kunt indienen vindt u op deze website onder het kopje politiek en bestuur. Hier is ook het complete onderzoeksrapport in te zien.