Antonov 124 brengt Cougars naar Afghanistan

Een Antonov 124 transportvliegtuig landt morgen op vliegbasis Soesterberg. Het Russische transportvliegtuig komt twee Cougar transporthelikopters en aanvullend materieel ophalen voor de ISAF missie in Afghanistan. Donderdag vertrekt de Antonov naar Afghanistan om de helikopters af te leveren.

Het is de tweede keer deze maand dat een Antonov 124 vliegbasis Soesterberg aandoet. De eerste twee Cougar transporthelikopters werden 17 juli opgehaald en zijn afgelopen maandag aangekomen op Kandahar Airfield. De vijfde Cougar wordt eind juli vanaf Soesterberg, wederom met een Antonov, naar het missiegebied gevlogen.

Het Defensie Helikopter Commando ondersteunt de uitzending ISAF Stage III in Afghanistan sinds juni 2006 met personeel en materieel. De hoofdtaak van de transporthelikopters is het vervoeren van personeel en materieel ter ondersteuning van de grondeenheden. Naast deze hoofdtaak worden de transporthelikopters waar nodig ingezet voor gewondentransport. Op dit moment zijn drie Chinook-transporthelikopters en circa vijftig detachementsleden van het 298 squadron werkzaam binnen de Air Task Force in Afghanistan. Vrijdag 1 augustus nemen vijf Cougar transporthelikopters en circa 30 detachementsleden van het 300 squadron de taak officieel over van de Chinooks. De Chinook helikopters keren na ruim een jaar dienst begin augustus naar Nederland terug.

Voor eventuele geluidhinderklachten, veroorzaakt door extra vliegbewegingen, kunt u bellen met het gratis landelijke klachtennummer 0800 - 022 60 33 of uw klacht inspreken op het antwoordapparaat van vliegbasis Soesterberg, Staf Voorlichting, 0346-336102.

Noot voor redacties (