Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Subsidieregeling Waddenfonds verruimd

22-07-2008

Ondernemers in de landbouw of visserijsector kunnen voortaan ook aanspraak maken op de subsidieregeling Wet op het Waddenfonds. Dat maakt een wijziging in de regeling mogelijk. De subsidie was al opengesteld voor lagere overheden, non-profit organisaties en particulieren.

De verruiming geldt voor ondernemingen in de landbouwsector. Zij moeten minder dan 250 werknemers, een jaaromzet van minder dan 50 miljoen euro of een jaarlijks balanstotaal van minder dan 43 miljoen euro hebben. Ook alle ondernemers in de visserijsector kunnen een projectvoorstel indienen. Verder kunnen ondernemingen uit alle sectoren een beperkte steun aanvragen. Dat kan met de zogenoemde 'de-minimissteun'. Dat is steun van minder dan 200.000 euro die is vrijgesteld van verplichte aanmelding bij de Europese Commissie (EC).

Geen overeenstemming
Bij het verlenen van subsidies uit het Waddenfonds moet rekening worden gehouden met de Europese regelgeving. Die stelt grenzen en voorwaarden aan staatssteun om oneerlijke concurrentie te voorkomen. De verruimde regeling is mogelijk doordat deze ondernemingen vrijstelling krijgen voor regeling voor economische activiteiten. Bij het Waddenfonds is - anders dan de eerder genoemde verruiming - nog geen overeenstemming bereikt met de Europese Commissie (EC) over subsidie voor economische activiteiten.

Per inschrijving
Het Waddenfonds maakt extra investeringen mogelijk in projecten op ecologisch en economisch gebied in en rond de Waddenzee. De verdeling gaat per jaarlijkse inschrijving. Bij de eerste inschrijving kwamen alleen niet-economische activiteiten voor subsidie in aanmerking en was de regeling uitsluitend opengesteld voor aanvragers die geen onderneming in Europeesrechtelijke zin zijn: lagere overheden, non-profit organisaties en particulieren.

Versterking
De aanvraagperiode loopt in 2008 van 8 september tot en met 17 oktober. Er is totaal 33 miljoen euro beschikbaar, waarvan 1 miljoen euro voor projecten waarvan de subsidiabele kosten minder dan 200.000 euro bedragen. Voor de eerste tender was 40,5 miljoen euro beschikbaar. Dat is verdeeld over 19 projecten. De helft van het budget ging naar 10 projecten gericht op natuur en landschap.

De wijziging is op 9 juli 2008 in de Staatscourant gepubliceerd.

Zie ook:


* Voor advies en informatie kunt u contact opnemen met de Uitvoeringsorganisatie Waddenfonds, Dienst Landelijk Gebied Noord:

De Uitvoeringsorganisatie Waddenfonds
Huis voor de Wadden
Ruijterskwartier 121a
Postbus 1296
8900 CG Leeuwarden
telefoon: 058-2339027
e-mail: info@waddenfonds.eu

* Waddenfonds op VROM.nl