Gemeente Langedijk


22 juli 2008


Grootschalig woonwensenonderzoek geeft actueel inzicht in woonwensen

Vergeleken bij andere gemeenten in de regio richten Langedijkers zich bovengemiddeld op koopwoningen. Bij starters kiest zelfs 87% voor een koopwoning. De gemiddelde prijs die zij daarvoor willen betalen ligt doorgaans lager dan elders in de regio. Dat zijn enkele van de vele uitkomsten uit een uitgebreid regionaal woonwensen- en woonbelevingsonderzoek dat begin dit jaar is uitgevoerd. Komende periode zullen de betrokken gemeenten en woningcorporaties formuleren wat de uitkomsten van dit onderzoek nu betekenen voor de nieuwbouwopgave en voor plannen met de bestaande woningen.

In opdracht van de gemeenten en de woningcorporaties voerde bureau Companene in Noord-Kennemerland een grootschalig woonwensenonderzoek uit. Ruim 8.600 mensen is gevraagd naar hun huidige woonsituatie, hun woonwensen en eventuele verhuisplannen, rekening houdend met hun financiële armslag. Gemeenten en corporaties in de regio Noord-Kennemerland willen een goed onderbouwd woonbeleid voeren. Zij willen hun ambities onder meer baseren op een genuanceerd en zo gedetailleerd mogelijk beeld van de wensen van mensen.

Leefstijl en woonmilieu
Om recht te doen aan de diversiteit van de woningvragers zijn die ingedeeld naar "leefstijl". Een leefstijl is een groep van mensen met in grote lijnen gelijke woonwensen. Daarnaast worden in het onderzoek verschillende "woonmilieus" of woongebieden onderscheiden, bijvoorbeeld authentiek dorps, modern of planmatig groen. Het onderscheid tussen de woonmilieus wordt bepaald door de verschillende `harde' en `zachte' aspecten die in een gebied zijn te onderscheiden. Denk daarbij aan de woningen, de uitstraling, de woonomgeving, de voorzieningen, de bevolkingssamenstelling en beleving. Al deze aspecten samen maken dat een bepaald gebied wordt gerekend tot een bepaald woonmilieu of woongebied.

Gekozen onderzoeksopzet levert veel informatie op Door de toepassing van een indeling naar leefstijl en woonmilieu levert dit onderzoek zeer veel en zeer gedetailleerde info rmatie op over het gewenste woningaanbod en de gewenste woonomgeving. De resultaten bieden corporaties en gemeenten aanknopingspunten waarmee zij het woningaanbod in de regio nog beter kunnen afstemmen op de behoeften van de bevolking.

Een greep uit de onderzoeksresultaten
De vraag naar koopwoningen blijft toenemen en tegelijk klinkt de roep om betaalbaarheid. In de koopsector is er vraag naar dure vrijstaande woningen en tweekappers. Ook is er belangstelling voor koopwoningen die onder voorwaarden met korting gekocht kunnen worden (maatschappelijk gebonden eigendom zoals de Koopgarant-woning). Er blijft echter ook een grote vraag naar betaalbare huurwoningen, zowel onder starters als bij gezinshuishoudens en ouderen en in alle woonmilieus. Er is vooral vraag naar een eengezinswoning met een tuin.

Zo'n 27 % van de geënquêteerde huishoudens is van plan binnen 5 jaar te gaan verhuizen, dit speelt vooral bij de 1- en 2 persoonshuishoudens met een hoger inkomen. Jongeren zijn zeer verhuisgeneigd; 79% van de geënquêteerde jongeren geeft aan binnen 5 jaar te willen verhuizen. Mensen met lagere inkomens, gezinnen en ouderen zijn minder op zoek naar een andere woning. Met name de woonwensen van de lagere inkomensgroepen zijn bescheiden. Betaalbaarheid is voor deze groep het belangrijkst.

De nadruk op betaalbaarheid maakt dat er veel belangstelling is voor het kopen van een woning met korting zoals bijvoorbeeld de Koopgarant formule. Dit geldt vooral voor de starters op de woningmarkt, waarvan regionaal gezien 60% voorkeur heeft om te kopen. In Langedijk ligt dat percentage hoger, namelijk op 87%. De starters zoeken het vooral in goedkope eengezinswoningen. Ook de starters die het liefst gaan huren (40%) willen graag een eengezinswoning. Als dat financieel niet haalbaar is kiezen ze voor een ander woningtype zoals bijvoorbeeld de portieketagewoning.

In de groep senioren is onderscheid gemaakt naar de verschillende leefstijlen. Ouderen met een bescheiden inkomen kiezen bijna allemaal voor huren. Driekwart van hen denkt in de huidige woning oud te kunnen worden. Zij voorzien wel dat ze daarbij flink gebruik gaan maken van het zorgaanbod, huishoudelijke hulp en klussendiensten.

Vooral het aantal senioren met een ruimer inkomen neemt de komende jaren naar verwachting toe. Hun belangstelling is gelijk verdeeld over kopen en huren. Hun vraag loopt uiteen van een wat duurder huurappartement tot een vrije bouwkavel.

Besluitvorming na de zomerperiode
Na de zomerperiode beraden corporaties en gemeenten zich over de gevolgen van de uitkomsten van dit onderzoek voor de nieuwbouwopgave en voor plannen met bestaande woningen en wordt dit voor besluitvorming voorgelegd aan de besturen van de corporaties en gemeenten.

U kunt het rapport digitaal raadplegen via de website van Companen, via de link http://www.companen.nl/nkl.