Provincie Utrecht

Méér dan 69 miljoen dagtochten in Utrecht

22-7-2008 -

Provincie Utrecht in trek bij steeds meer toeristen

Sport, shoppen en uitgaan. Dat is voor steeds meer mensen reden om een `dag Utrecht' te doen. In 2007 waren er méér dan 69 miljoen dagtochten naar de provincie. Twee jaar eerder waren dat nog 67 miljoen bezoeken. Opvallend is dat door de centrale ligging vooral veel mensen vanuit elders in Nederland naar de provincie Utrecht komen. Het geld dat deze dagtoeristen besteden - vorig jaar bijna 1 miljard euro - is in tien jaar tijd meer dan verdubbeld.

Dit blijkt uit onderzoek dat in opdracht van de provincie Utrecht door Ecorys is uitgevoerd. Het resultaat is de Monitor Toerisme en Recreatie, die de situatie laat zien op de Utrechtse vrije tijdsmarkt in 2006-2007. Belangrijke conclusie is dat Utrecht met een toeristische omzet van 2,3 miljard euro goede zaken doet. In twee jaar tijd is zijn de uitgaven met ruim 5 procent toegenomen. In de provincie werken nu 24.000 mensen fulltime in deze sector. Recreatie en toerisme is al met al een belangrijke economische motor voor de provincie geworden.

Niet alleen het dagtoerisme zit in de lift. Meer dan de helft (54%) van het geld dat omgaat in deze sector komt voor rekening van het zakelijk toerisme. Vooral de stad Utrecht trekt een groeiend aantal zakelijke toeristen aan, vanwege de vele congressen, symposia en vergaderingen. Meer zakenreizen vanuit het buitenland naar Utrecht leverden in 2006 circa 80 miljoen euro extra op.

Top Vijf Utrechtse gemeenten
De belangrijkste vakantiebestemming in de provincie is met jaarlijks ruim 2,6 miljoen overnachtingen de Utrechtse Heuvelrug. Op nummer twee staat als toeristische attractie voor een verblijf met overnachting het Vecht- en Plassengebied (348.000 bezoekers). In de top vijf van gemeenten met de meeste toeristische omzet staat Utrecht op nummer één, gevolgd door Nieuwegein, Amersfoort, Utrechtse Heuvelrug en Zeist.

Voor het volledige onderzoeksrapport van Ecorys klik hier.

Meer informatie: Ron van Dopperen, telefoon 030 - 258 31 96