Provincie Utrecht

Inhaalslag voor natuur en verblijfsrecreatie op Utrechtse Heuvelrug

22-7-2008 -

De adviescommissie Recreatie en Toerisme, die drie jaar geleden in het leven is geroepen om een kwaliteitsimpuls te geven aan verblijfsrecreatie en natuur in het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, draait nu op volle toeren. Het eerste halfjaar van 2008 heeft de commissie zeven bedrijfsbezoeken afgelegd. De verwachting is dat voor de zomer minstens vier adviezen zijn uitgebracht. Daarmee komt de adviescommissie toe aan de taak waarvoor zij is opgericht: het versnellen van planologische procedures.

De Adviescommissie is in juni 2005 door het dagelijks bestuur van de provincie ingesteld om verblijfsrecreatie in het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug te behouden, terwijl tegelijkertijd de belangen van natuur en landschap scherp in het oog worden gehouden. In 2007 is de opdracht met twee jaar verlengd en is het adviesgebied uitgebreid naar de hele Utrechtse Heuvelrug.

De positie van de verblijfsrecreatie op de Utrechtse Heuvelrug staat onder een groeiende druk. Recreatiebedrijven op de Utrechtse Heuvelrug die toe zijn aan een kwaliteitsslag hebben binnen de ecologische hoofdstructuur slechts beperkte mogelijkheden voor herstructurering of bedrijfsuitbreiding. Daardoor komt het voor dat Utrechtse recreatieondernemers die willen innoveren soms wel tien jaar of langer moeten wachten voordat zij aan de slag kunnen. De Adviescommissie is ingesteld om deze impasse te doorbreken. De commissie beoordeelt `integrale' bedrijfsplannen op verzoek van de gemeenten op de Utrechtse Heuvelrug en brengt daarover een zwaarwegend advies uit. De commissie kijkt naar kwaliteitsverbetering voor de onderneming, maar ook naar de gevolgen voor natuur en landschap. Het plan moet daarbij per saldo winst opleveren voor natuur en landschap.

Provincie scherpt beleid aan
Door onduidelijkheid in de regelgeving waren gemeenten tot voor kort terughoudend en werd nauwelijks meegewerkt aan herstructurerings- of uitbreidingsplannen. De commissie kreeg daardoor geen adviesaanvragen binnen. In 2007 hebben GS op verzoek van de commissie het ruimtelijk beleid aangescherpt en zijn de Utrechtse gemeenten hierover geinformeerd. Vanaf december 2007 worden de eerste bedrijfsplannen nu ter toetsing aangeboden, zodat de commissie haar bijdrage kan leveren aan behoud en verbetering van de verblijfsrecreatie op de Utrechtse Heuvelrug.

Meer informatie: Ron van Dopperen, telefoon 030 - 258 31 96