Ingezonden persbericht


Toeristisch Amsterdam verwacht redelijke zomer 2008

Monitor van ATCB waarschuwt voor mogelijke stagnatie door economische teruggang

Toeristisch Amsterdam verwacht deze zomer een redelijk seizoen. Op dit moment ziet het er naar uit dat de meeste Amsterdamse hotels het hoge niveau van het recordjaar 2007 niet geheel zullen weten vast te houden. Dit blijkt uit de Monitor Toeristische Bedrijven die Amsterdam Toerisme & Congres Bureau (ATCB) heeft gehouden onder Amsterdamse hotels in de diverse categorieën. De hotels spreken over een zelfde aantal of wat minder gasten dan vorig jaar. Een andere conclusie uit de monitor is dat een verdere groei in het buitenlands verblijfsbezoek kan stagneren door de sterke koers van de euro ten opzichte van met name de Amerikaanse dollar en de negatieve ontwikkeling van de economie in de voor Amsterdam belangrijke herkomstlanden. De deelnemende bedrijven aan de Monitor geven aan dat ook de resultaten in de periode januari tot en met mei 2008 gemiddeld vergelijkbaar zijn met die in deze periode vorig jaar. De definitieve cijfers van het CBS over het aantal overnachtingen tot en met juli worden in het najaar 2008 verwacht.

De Monitor Toeristische Bedrijven is een initiatief van Amsterdam Toerisme & Congres Bureau en Toerisme Noord-Holland. Om de vinger aan de pols te houden, vragen zij aan bedrijven uit de toeristische sector twee keer per jaar hun oordeel over het voorgaande en komende seizoen. Het levert een nuttige indicatie op over de drukte in het lopende seizoen op een moment dat de officiële cijfers van het CBS nog niet bekend zijn. Aan het onderzoek nemen in totaal 326 bedrijven deel die representatief zijn voor de diversiteit in de toeristische sector.

Musea en attracties

De musea in Amsterdam ontvingen tot en met mei dit jaar gemiddeld 3,5% meer bezoekers, vergeleken met deze periode in 2007. Het bezoek aan de attracties, zoals rondvaarten en diamantslijperijen, bleef gelijk. Dit blijkt uit de Amsterdam Toeristische Barometer, een andere informatiebron van ATCB.