VVD


22-7-2008

Arrestatie Karadzic geen reden tot EU-lidmaatschap Servië

De VVD is tevreden over de arrestatie en mogelijke uitlevering van de Bosnisch-Servische ex-president Radovan Karadzic, maar verbijsterd over de euforische reacties uit Brussel.

VVD-woordvoerder Han ten Broeke: "Eindelijk, maar er is geen enkele reden tot euforie. Eerst zullen `de slager van de Balkan', Ratko Mladic, en ook Goran Hadzic moeten worden gearresteerd en uitgeleverd, dan pas is ratificatie van de samenwerkingsovereenkomst aan de orde. Er kan geen sprake zijn van een kandidaat-lidmaatschap voor Servië zoals Commissievoorzitter Barroso en het Franse voorzitterschap nu alweer suggereren. Het druist tevens tegen alle afspraken in om de Serven nu te belonen door hen de handelsvoordelen uit dat associatieakkoord te gunnen, zoals uitbreidingscommissaris Rehn vandaag aan de Servische minister van Buitenlandse Zaken Vuc Jeremic heeft toegezegd. Dit is precies waarvoor de VVD heeft gewaarschuwd en het is telkens door minister Verhagen ontkend."

Normaal gesproken zouden de arrestatie en uitlevering van Hadzic, Karadzic en de nog vrij rondlopende Mladic als opmaat dienen voor een handtekening onder het samenwerkingsakkoord met de Europese Unie. Die handtekening is echter al gezet om de Servische verkiezingen gunstig te beïnvloeden en 25 EU-landen met Nederland en België te verzoenen.

"Het nieuwe Servische parlement is trouwens al begonnen met die ratificatie alsof aan alle voorwaarden is voldaan en ook in Brussel spreekt men alweer over een kandidaat EU-lidmaatschap voor Servië. Ze leren daar helemaal niets, Barroso voorop", aldus Ten Broeke.

22 juli 2008

Han ten Broeke: hantenbroeke@tweedekamer.nl

Lees hier de volledige persverklaring van VVD-woordvoerder Han ten Broeke.