Gemeente Lochem


Burgemeester en Wethouders kiezen nieuw wapen voor Lochem

Burgemeester en Wethouders van de gemeente Lochem hebben een nieuw wapen gekozen voor de gemeente Lochem. Dit wapen bestaat uit een afbeelding met twee leeuwen en twee torens, zie de bijgevoegde afbeelding. Zo komt de geschiedenis van de gemeente goed tot haar recht. De gemeenteraad beslist op 15 september of dit inderdaad het nieuwe wapen van de gemeente gaat worden. 1 September kunnen mensen die dat willen daartoe eerst hun mening geven aan de gemeenteraad tijdens een Rondetafelgesprek. Na het besluit van de gemeenteraad kunnen BenW het wapen officieel aanvragen bij H.M. de Koningin.

De nieuwe gemeente Lochem heeft nog geen wapen. Daarom is de Hoge Raad van Adel gevraagd een wapen te ontwerpen. De twee historische genootschappen uit de gemeente hebben hiervoor informatie verzameld. Die is meegestuurd met het verzoek aan de Hoge Raad van Adel.

De Hoge Raad van Adel heeft drie ontwerpen geleverd. BenW hebben voor het ontwerp met de twee leeuwen en twee torens gekozen, omdat dat ontwerp het meeste recht doet aan de geschiedenis van en het evenwicht in de gemeente. Het idee hiervoor is afkomstig van historische vereniging De Elf Marken. Eén leeuw en éen toren zou mooier zijn geweest, maar dit kan niet omdat dit teveel lijkt op het wapen van de gemeente Oost Gelre.

De heraldische omschrijving van de Hoge Raad van Adel van het ontwerp luidt:

"Gevierendeeld; I en IV in azuur een dubbelstaartige gekroonde leeuw van goud, getongd en genageld van keel; II en III in goud een dubbele burcht van azuur, beide delen met vijf kantelen, geopend en verlicht van sabel. Het schild gedekt met een gouden kroon van vijf bladeren."

Als het ontwerp door de gemeenteraad en de Kroon wordt goedgekeurd, is dit het nieuwe wapen van de gemeente Lochem. Voorlopig komt het dan alleen als nieuwe munt in de ambtsketen van de burgemeester, in de gemeentegids, op de website et cetera. In de huidige gebouwen van de gemeente komt het niet. Bij de realisatie van een nieuw gemeentehuis wordt overwogen het nieuwe wapen een mooie plek te geven.