Gemeente Hilversum

Milieuvriendelijk wagenpark voor gemeente

publicatiedatum: dinsdag 22 juli 2008

Blinkend staan de Toyota Aygo 's op het parkeerterrein van Publiekszaken op het Melkpad. De gemeente gaat gebruik maken van elf dienstauto´s en hebben nu hiermee een gloednieuw wagenpark. Nog milieubewuster en comfortabel. Maarten Frenk, afdelingshoofd van Vergunningen en Handhaven van de gemeente legt uit.

"De milieubewustheid is heel hoog binnen de gemeente. We zijn op meerdere gebieden heel duurzaam bezig. Ook op het gebied van vervoersmanagement. Deze auto's zijn voor de ambtenaren die inspectiewerk binnen Hilversum verrichten. Vaak gaan ze dan op de fiets, maar als ze veel spullen mee moeten nemen, kunnen ze ook de dienstauto nemen. Eerst maakten we gebruik van Suzuki Alto's, maar dat leasecontract liep af. En in deze `Al Gore-tijd' was dat een prima gelegenheid om op zoek te gaan naar auto's die nog beter zijn voor het milieu en die toch comfortabel zijn.

Eigenlijk wilden we een auto op aardgas of biobrandstof. Maar ja, dan krijg je weer het probleem met tanken. Dat kan gewoon nog niet in Hilversum. Dit jaar wordt gekeken of we het haalbaar is om het wagenpark (incl de Aygo´s) om te zetten naar tanken op aardgas. Met de negen Hilversumse benzinebedrijven wordt dit idee bezien. Maar voor nu zijn we op zoek gegaan naar the next best thing. Dat zijn auto's van het type A, die zijn het meest milieuvriendelijk. En zodoende kwamen we bij de Toyota Aygo uit. Deze auto´s leasen we via Leaseplan.

Maar we blijven het gebruik van openbaar vervoer stimuleren. Voor reizen buiten Hilversum bijvoorbeeld maken we bijna altijd gebruik van de trein. We hebben een deal met Connexxion MobilityMixx over dienstreizen. Als we via MobilityMixx online een treinkaartje boeken, krijgen we daar tien procent korting op. Zo houden we ook de kosten van ons vervoersmanagement laag, erg belangrijk. Daarnaast hebben we een aantal dienstfietsen, waar veelvuldig gebruik van wordt gemaakt. Maar zoals gezegd, soms heb je een auto nodig. Daarom zijn we erg blij met deze Toyota's. De auto´s zijn ook voorzien van duidelijke stickers op de zijkant zodat iedereen kan zien dat ze van de gemeente zijn en dat er ambtenaren aan boord zijn of dat ze ergens aan het werk zijn. Die herkenbaarheid is belangrijk. Dus kijk uit naar deze mooie, milieuvriendelijke Aygo's!"