Oranjewoud


Afsluitdijk in Balans

Ingenieursbureau Oranjewoud heeft in samenwerking met GDA Architecten uit Burdaard, bureau NoordPeil uit Sneek en CE-Delft in opdracht van Rijkswaterstaat en de provincies Noord-Holland en Friesland een integrale visie opgesteld voor de Afsluitdijk. "We hebben er bewust geen kerstboom van gemaakt, maar een haalbare visie met respect voor het verleden", zegt John Zegwaard, directeur bij Oranjewoud.

Rijkswaterstaat kiest uit de acht visies, die vandaag ingeleverd zijn, drie tot vijf visies uit die nader uitgewerkt mogen worden. In december 2008 is het de bedoeling dat het kabinet een besluit neemt over de toekomst van de Afsluitdijk.

In de visie van Oranjewoud en partners staat het zoeken naar balans centraal. Balans tussen behoud van het verleden en kansen voor de toekomst door het DNA van de dijk te bepalen. Maar ook balans tussen de investeringen in de dijk en de investeringen in de beide halters; Friesland en Noord-Holland.
"We hebben ervoor gekozen de dijk zelf zo strak en simpel mogelijk te houden. De echte uitdagingen liggen in de halters. Daar zijn problemen met de leefbaarheid, infrastructuur en achteruitgang van natuurwaarden. Daar liggen dus ook kansen om écht een impuls te geven", aldus Zegwaard.

Er wordt voorgesteld aan de Friese kant het estuariene landschap terug te brengen door een stabiele zoet-zoutovergang bij Kornwerderzand. Een estuarien landschap is een natuurlijke overgangszone van rivier- naar zeewater dat onder invloed van het getij voortdurend verandert. Om ervoor te zorgen dat weg- en waterverkeer elkaar niet langer hinderen, worden twee naviducten voorgesteld: één bij Kornwerderzand en één bij het Wieringerrandmeer. De oude sluis bij Kornwerderzand wordt een vispassage met glazen wand. In de knik van de dijk komt een nieuwe sluis. Midden op de dijk bij Breezanddijk moet het Eiland van Energie komen; een duurzaamheidscentrum waar nieuwe vormen van energiewinning getest kunnen worden en die tevens als slechtweervoorziening dienst kan doen. Voor Zurich en Den Oever staat een flinke opknapbeurt op het programma.

Meer informatie:
Anne-Wil Lucas, telefoon (06) 20 44 72 60