Nederlands zaaigoed naar Gaza

Israël heeft vandaag de grens met Gaza geopend voor de import van een eerste vrachtwagen Nederlands zaaigoed voor Palestijnse bloemenkwekers. Minister Verhagen heeft daar sinds zijn bezoek aan Israël in mei herhaaldelijk bij verschillende Israëlische ministers op aangedrongen waaronder minister van Defensie Barak.

Verhagen (Buitenlandse Zaken) benadrukt het politieke en sociaal-economische belang van het project: 'Sinds de gewelddadige overname van Gaza door Hamas is de economie in Gaza praktisch tot stilstand gekomen. Het is belangrijk de burgers in Gaza een alternatief te bieden, een blik op een betere toekomst gebaseerd op vreedzame economische samenwerking tussen Palestijnen en Israëli's.'

Het bloemenproject ter waarde van 1 miljoen euro biedt werkgelegenheid aan ruim 1500 Palestijnen. De komende dagen worden elf vrachtwagens Nederlands zaaigoed in Gaza afgeleverd. De bloemen - anjerss - moeten rond Kerstmis, Valentijnsdag en Pasen op de markt komen.

Sinds 2005 telen Palestijnse boeren met behulp van Nederlandse ontwikkelingsgeld anjers, aardbeien en tomaten. Israëlische exporteurs verhandelen de anjers op de bloemenveiling in Aalsmeer. Op 19 juni werd een bestand rond Gaza van kracht. Daarna versoepelde Israël de afsluiting van de grenzen. Toch konden de Gazaanse boeren tot vandaag nog geen zaaigoed voor het komende seizoen invoeren.

Noot voor redacties (