Port of Rotterdam

Financiering voor Gate LNG terminal

22-07-2008

Gate terminal B.V., een joint venture van N.V. Nederlandse Gasunie en Koninklijke Vopak N.V. heeft een project-financieringsovereenkomst ter waarde van EUR 745 miljoen afgesloten met de European Investment Bank en een syndicaat van 10 internationale relatiebanken.

De financiële faciliteiten worden gebruikt voor de financiering van de Liquefied Natural Gas (LNG) importterminal op de Rotterdamse Maasvlakte, waarvan de bouw onlangs gestart is. De terminal zal een belangrijke rol spelen in de toekomstige levering van aardgas aan de West-Europese energiemarkt. Het zal een initiële doorzetcapaciteit hebben van 9 miljard kubieke meter per jaar en zal naar verwachting in de tweede helft van 2011 volledig operationeel zijn.

De eerste klanten die langetermijn doorvoercontracten getekend hebben met Gate terminal zijn DONG Energy uit Denemarken, EconGas uit Oostenrijk en Essent uit Nederland. Als onderdeel van de overeenkomst hebben DONG Energy, Essent en OMV Gas & Power (als grootaandeelhouder van EconGas) ieder een aandelenbelang van 5% verworven in Gate terminal.