Regering.nl



Nederland blij met arrestatie Karadzic

Nieuwsbericht | 22-07-2008

De Nederlandse regering is 'buitengewoon verheugd' over de arrestatie van Radovan Karadzic. Nederland hoopt dat hij snel wordt voorgeleid voor het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag.

Minister-president Balkenende is 'zeer ingenomen' met de arrestatie van Karadzic. Nederland heeft zich er altijd voor ingezet dat de voormalige Bosnisch-Servische leider Karadzic zich voor het Joegoslavië-tribunaal moet verantwoorden voor zijn daden in de jaren negentig, onder meer in Srebrenica. 'De slachtoffers en de nabestaanden van de vreselijke gebeurtenissen in die tijd hebben daar recht op', aldus Balkenende.

Minister Verhagen (BZ) noemt de arrestatie van Karadzic 'buitengewoon goed nieuws' en 'van onschatbaar belang voor de slachtoffers en nabestaanden'. Hij is blij dat hij vastgehouden heeft aan de druk op Servië om mee te werken met het tribunaal. 'Wij hebben steeds gezegd dat die Servische medewerking nodig was voordat de Stabilisatie- en Associatieovereenkomst tussen Servië en EU in werking kon treden'.

Verhagen noemt de arrestatie van Karadzic 'een zeer belangrijke stap voorwaarts', maar er zijn volgens hem nog een aantal belangrijke stappen te zetten om te kunnen spreken van volledige samenwerking met het Joegoslavië-tribunaal. Nederland blijft aandringen op het uitleveren van oud-legerleider Mladic en oud-president van de Kroatische Serviërs Hadzic. Ook moet er een programma komen om getuigen te beschermen.