Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

TEAM ZWITSERLEVEN ONTHULT REVOLUTIONAIR ZEIL VOOR QINGDAO

Tornado-duo mag eigen coach meenemen

Qingdao / China, 22 juli 2008

---

Vorige week onthulde Team Zwitserleven Booth/Nieuwenhuis zijn revolutionaire zeil voor de olympische zeilcompetitie in Qingdao. Naar verwachting zal het in de Chinese havenstad nauwelijks waaien, dus richtte het Tornado-duo zich de afgelopen twee jaar op de ontwikkeling van een speciale gennaker. Die is vlakker gesneden en kleiner in oppervlakte. Daardoor kan dit zeil tot een bries van 11-12 knopen nog aan de wind worden gebruikt, iets wat met de originele gennaker niet kan. Mitch Booth en Pim Nieuwenuis denken met dit 'wapen' extra voordeel te hebben ten opzichte van de ijzersterke concurrentie.

"Vandaag konden we voor het eerst de potentie van onze nieuwe gennaker laten zien", zei stuurman Booth maandagavond. Na enkele dagen met onverwachts veel wind, woei het gisteren 5 tot 10 knopen bij flinke stroming. Booth: "Dat zijn de normale condities voor hier. Ik denk dat de vijf teams die ook op het water waren, zich vanavond achter de oren zullen krabben. We draaiden rondjes om sommige topfavorieten. Bij 5 tot 7 knopen varen wij dubbel trapeze aan de wind, terwijl de anderen gewoon binnen zitten." Maandenlang hielden Booth en Nieuwenhuis angstvallig hun mond over hun geheime zeilontwikkeling. In dit proces werkten ze samen met Ullman Sails en de ontwerper/coach Jay Glaser (USA). In sportief opzicht bundelden ze de krachten met de Puerto Ricanen en Amerikanen. Niemand anders mocht zien waarmee ze bezig waren, dus de trainingen vonden afgezonderd van de overige concurrentie plaats.

Nu blijkt dat ze aan een nieuwe gennaker werkten. Booth: "De normale uitvoering is ongeveer 25 vierkante meter groot. Die van ons meet 17 vierkante meter en is bovendien zeer vlak gesneden. Daardoor kunnen we het zeil ook aan de wind gebruiken." Dat is het grote verschil met de concurrenten, die met de gebruikelijke gennakers enkel voor de wind kunnen afkruisen. Over het risico dat het tegen alle voorspellingen in toch gaat waaien, zei Booth: "We kunnen overleven in medium tot harde wind, maar bij lichte condities hebben we een enorm voordeel. We verwachten niet dat het hard gaat waaien tijdens deze regatta, want anders zouden we hier niet voor kiezen."

Accreditatie voor coach

Het bleef lang onzeker, maar Jay Glaser krijgt uiteindelijk toch een coachaccreditatie. Dat betekent dat hij de Nederlandse Tornado-zeilers gedurende de allerlaatste Olympische Spelen van deze klasse kan begeleiden. Vanaf de Spelen van 2012 is de multihull geen olympische discipline meer. Zo liggen de kaarten nu. Mitch Booth won voor zijn vaderland Australië reeds brons en zilver. Pim Nieuwenhuis (geboren in Enkhuizen) maakt in Qingdao zijn olympische debuut.

Volg Team Zwitserleven ook via http://www.teamzwitserleven.nl/.

/// Einde



Ingezonden persbericht