Gemeente Alkmaar

Alkmaar, 23 juli 2008

Extra miljoenen voor prachtwijk Overdie

Alkmaar tekende begin dit jaar samen met minister Vogelaar voor Wonen en Wijken als één van de eerste gemeenten het actieplan voor prachtwijk Overdie. Met de extra bijdragen van het rijk en de woningcorporaties wordt de uitdaging om meer dan dertig miljoen euro effectief te besteden om van Overdie een hechte, vitale en populaire wijk te maken.

Bijdrage woningbouwcorporaties

Woningcorporaties Woonwaard en Van Alckmaer investeren de komende jaren extra in Overdie. Vanuit de corporaties komt in totaal maximaal 29 miljoen euro beschikbaar voor de komende 10 jaar. Dit geld komt bovenop de bedragen die corporaties in Overdie uitgeven om honderden woningen te renoveren en nieuwbouw te plegen.

Investeringen Rijk en gemeente

Het kabinet heeft onlangs besloten om 300 miljoen euro extra vrij te maken voor de wijkenaanpak. Hiervan wordt 157 miljoen euro aan gemeenten ter beschikking gesteld voor de realisatie van de wijkactieplannen in de veertig aandachtswijken. Overdie krijgt hiervan circa 1,8 miljoen euro. Daarnaast ontvangt Overdie de komende drie jaar 300.000 euro per jaar voor de bevordering van bewonersinitiatieven. Het geld komt bovenop de investeringen die de gemeente momenteel doet in Overdie in voorzieningen en de openbare ruimte. Voorbeelden hiervan zijn park Oosterhout, het sportcomplex of rioolrenovaties.

Tot slot reserveert het rijk 8 miljoen euro voor investeringen in volkstuinen en het behoud van waardevolle en markante gebouwen. Het is nog niet bekend hoeveel geld hiervan naar Overdie gaat.

Wijkactieplan

Gemeente en corporaties werken sinds 2003 met bewoners(vertegenwoordigers) aan de wijkvernieuwing. Doel van het Alkmaarse wijkactieplan is bewoners van Overdie perspectief bieden, met name op het gebied van werken & maatschappelijke deelname, leren en zorg. Het plan is door gemeente en woningbouwcorporaties opgesteld, samen met bewonersvertegenwoordigers en partners in de wijk.

Nu de hoogte van de extra gelden bekend is, kan samen met alle organisaties die actief zijn in Overdie een concreet werkplan met financiële onderbouwing worden opgesteld.