TNS NIPO

Vertrouwen in huidige economie slaat om
Ook vertrouwen in werkgelegenheid tanende

Begin april vertaalde de economische neergang in de VS (als gevolg van de kredietcrisis) en de grillige beurskoersen zich nog niet in een dalend vertrouwen in de huidige economische situatie in Nederland. Enkele weken later was er wél een dalende tendens te zien. Nu ook in Nederland de beurskoersen flink zijn gedaald, heeft het vertrouwen in de Nederlandse economie duidelijk een deuk gekregen.

Momenteel is een kwart (24%) van de Nederlanders van mening dat de huidige economische situatie slecht is, een toename van ruim tien procent ten opzichte van eind april en het hoogste percentage sinds december 2005, toen ruim een kwart (27%) het economische klimaat slecht noemde. Slechts drie op de tien Nederlanders (29%) noemen de huidige situatie nog goed.

Vertrouwen in nabije toekomst bereikt dieptepunt Slechts zeven procent van de Nederlanders is optimistisch gestemd over de ontwikkelingen in de economische situatie gedurende de komende zes maanden. Bijna vier op de tien Nederlanders (38%) denken dat de economische situatie gedurende de komende zes maanden beter noch slechter zal worden. Meer dan de helft (52%) denkt dat de situatie de komende zes maanden zal verslechteren. Dit aandeel was nog nooit zo hoog, sinds TNS NIPO het consumentenvertrouwen meet (april 2004).

Inschatting aantal beschikbare banen stabiel
De inschatting van het aantal banen dat op dit moment beschikbaar is, is nog niet aangetast door het sterk gegroeide pessimisme van Nederlanders. Al een jaar lang hebben circa zes op de tien Nederlanders het idee dat er veel banen beschikbaar zijn. Op dit moment is dat 57 procent.

Toekomstbeeld werkgelegenheid pessimistischer
De werkgelegenheid op korte termijn schat men pessimistischer in dan in april het geval was. Net als toen denkt ruim een kwart van de Nederlanders (27%) dat er de komende maanden meer banen beschikbaar zullen komen. Dat is fors lager dan gedurende 2006 en 2007 het geval was. Het vertrouwen in de werkgelegenheid over zes maanden is momenteel laag: bijna een kwart (23%) van de Nederlanders denkt dat de werkgelegenheid zal krimpen. Een lage score, die halfweg 2007 voor het laatst werd genoteerd.

Meer mensen pessimistisch over eigen inkomensontwikkeling Nederlanders zijn in vergelijking met april 2008 iets negatiever gaan denken over de ontwikkeling van het eigen (gezins)inkomen. Ruim een kwart (27%) denkt dat dit de komende maanden omlaag zal gaan, terwijl een half zo grote groep (14%) van mening is dat het over zes maanden hoger zal zijn dan momenteel het geval is. Een meerderheid van de Nederlanders (56%) vermoedt dat het inkomen de komende maanden niet zal veranderen.

Slechte tijd voor aanschaf duurzame goederen
In april observeerden we nog dat het er op leek dat de vinger minder op de knip werd gehouden als het ging om de aanschaf van duurzame producten (huis, auto, koelkast, wasmachine, et cetera). Dat is drie maanden later zeker niet meer het geval. Nu is ongeveer één op de tien Nederlanders (11%) van mening dat het momenteel een goede tijd is om duurzame producten te kopen, tegenover 35 procent van de Nederlanders die van mening zijn dat het juist een slechte tijd is voor dergelijke aankopen. Dit beeld was begin 2006 voor het laatst zo pessimistisch.

Vertrouwen ontwikkeling Nederland op laagste niveau sinds 2005 Dat pessimisme op dit moment hoogtij viert, blijkt ook uit het feit dat meer dan de helft van de Nederlanders (53%) denkt dat Nederland zich in de verkeerde richting ontwikkelt. Slechts dertig procent denkt dat Nederland zich in de goede richting ontwikkelt. Dat oordeel is sinds juli 2005 niet zo negatief geweest. Wat hierbij opvalt is dat mensen van middelbare leeftijd (35-54 jaar, 58%) en mannen (59%) in hun opvattingen vaker negatief zijn dan jongeren (49%) en vrouwen (46%).

C6357 | TNS NIPObase CASI | Het onderzoek is uitgevoerd in het Leven-in-Nederland-forum, in opdracht van RTL Nieuws. Het veldwerk vond plaats van 10 tot en met 13 juli 2008. Hierbij zijn 1.105 Nederlanders van 18 jaar en ouder ondervraagd (n=1.105).

Noot voor de pers:
Bij publicatie of verspreiding de bron TNS NIPO/RTL Nieuws vermelden. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met Peter Kanne (tel: 020 522 59 24) of Tom van der Horst (tel: 020 522 57 45).