Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Schaker Bitalzadeh pakt grootmeesterscalp

Ook de tweede ronde van het Open Nederlands Schaakkampioenschap in Dieren bracht een paar verrassingen. De grootste was de gepolijste technische zege van Ali Bitalzadeh op de sterke Indiase grootmeester Chanda Sandipan. De Fries Migchiel de Jong had bijna Viacheslav Ikonnikov te pakken, maar deze ontsnapte in het verre eindspel. 'Aalglad, die grootmeesters', lachte de toch wel tevreden De Jong.

Sipke Ernst, Erik van den Doel, Milos Pavlovic en Amon Simutowe draaien nog op volle toeren. Ernst hield het hoofd koel bij een verwarrend pionoffer van Sander van Eijk. Van den Doel versloeg de Duitser Thomas Michalczak met een bijzonder fraaie paardzet. Pavlovic counterde op een aanval van Patrick Zelbel die er wel goed uitzag, maar volgens de Serviër niet zo veel voorstelde: 'Hij had niet de goede loper.' Simutowe tenslotte schoof heel strategisch het Nederlandse talent Roi Miedema van het bord.

Peter Boel

Het aantal deelnemers staat voorlopig op 501 in Dieren, voor de vierkampen kan men zich nog aan de zaal inschrijven. Op de website kunt u uitgebreide verslagen en standen vinden.

GM Erik van den Doel blijft partijen publiceren op zijn eigen website. Zijn winst van vandaag tegen de Duitser Thomas Michalczak is daar te vinden.