Gemeente Waddinxveen


Gemeente plaatst blikvangers op snoeproutes

Deze zomer worden op drie locaties blikvangers geplaatst om vervuiling door zwerfafval (vooral blikjes) terug te dringen. De blikvangers worden geplaatst langs zogenaamde snoeproutes, de fietsroutes waar veel schoolgaande jeugd van en naar school fietsen.

Van juli 2007 tot december 2008 wordt een zwerfafval-plusproject uitgevoerd in Waddinxveen. In deze periode is enkele malen de hoeveelheid zwerfvuil op ruim 100 plekken in de gemeente gemeten. Eén zaak valt in het bijzonder op: De fietsroutes naar scholen blijken meer dan gemiddeld vervuild te zijn, voornamelijk met frisdrankblikjes. Na een succesvolle proef op de Zwarteweg / Brugweg en als gevolg van het succes van de blikvanger die naast het voormalige fietspad langs het spoor heeft gestaan, worden binnenkort op drie andere plekken blikvangers geplaatst:

* op het gras langs het Waddepad,

* in de berm naast het fietspad Sniepweg (nabij de spoortunnel) en
* in de berm nabij de kruising Dreef / Limaweg.

In de tweede helft van 2008 wordt het gebruik en de eventuele overlast van de nieuwe blikvanger nauwkeurig gescreend. Eind 2008 wordt dan aan de hand van de gemeten resultaten bepaald of er meer blikvangers komen en of de gekozen locaties naar behoren functioneren.

De blikvangers worden zeer frequent geleegd, waarbij in de directe omgeving het zwerfvuil extra wordt verwijderd.

Door hetzelfde zwerfafval-plusproject krijgen de komende maanden ook de afvalbakken, de boven gemiddeld vervuilde plekken en de vervuiling rond de oud-papier en glascontainers extra aandacht. Door de schoonmaakwerkzaamheden meer op maat te maken, het steviger aanspreken van vervuilers en door het maken van afspraken met scholen, bedrijven en wijknetwerken wil de gemeente Waddinxveen succesvoller de strijd aangaan tegen het zwerfvuil.

Naar Menu