Barco


Zwak tweede kwartaal
Goed ordercijfer
Kostenreductieplan van 30 miljoen euro om de resultaten te verbeteren

Gereglementeerde informatie
Financiële hoogtepunten van het tweede kwartaal van 2008^1 op basis van de verdergezette operaties2 :


* Op het eind van juni 2008 bedroeg het orderboek 332,6 miljoen euro. Het jaar ervoor was dit 322,4 miljoen euro. Er waren voor 185,4 miljoen inkomende bestellingen, dit is 2% meer dan in dezelfde periode in 2007. Bij constante wisselkoersen zou de groei 10% hebben bedragen.

* De omzet bedroeg 179,6 miljoen euro, dit is een daling van 6% maar een marginale groei van 1% als we de evolutie van de wisselkoers niet meerekenen.

* Het brutoresultaat daalde met 16% naar 62,4 miljoen euro, van 74,7 miljoen euro het jaar ervoor.

* De EBIT (operationele winst) vóór de herstructurering en impact van de wisselkoersen daalde met 34%. De herstructureringskosten bedroegen 1,6 miljoen euro. De impact van de wisselkoersen bedroeg 3,6 miljoen euro. Na de herstructurering en koersimpact bedroeg de EBIT 5,0 miljoen euro, dit is jaar-op-jaar een daling van 68%. De EBIT-marge bedroeg 2,8% ten opzichte van 8,1% in het tweede kwartaal van 2007.

* De EBITDA bedroeg 20,5 miljoen euro, dit is een marge van 11,4%. In het tweede kwartaal van 2007 bedroeg de EBITDA 28,5 miljoen euro, een marge van 14,9%.

* De netto-inkomsten bedroegen 4,6 miljoen euro, dit is 68% minder dan de 14,3 miljoen euro in het tweede kwartaal van 2007.
* De nettowinst per aandeel bedroeg 0,39 euro. In dezelfde periode vorig jaar was dit nog 1,19 euro.

Een kostenreductieplan van 30 miljoen euro wordt ingevoerd om de winst te verbeteren en om het hoofd te bieden aan de inflatie en de economische vertraging.


1 Tenzij anders aangegeven, zijn de financiële en operationele gegevens die in deze mededeling worden besproken in overeenstemming met IFRS en uitgedrukt in miljoen EUR. De gegevens in de tabellen zijn weergegeven in duizenden euro, tenzij anders aangegeven. Tenzij anders vermeld, hebben alle vergelijkingen betrekking op het kwartaal dat eindigde op 30 juni 2008 en het equivalente kwartaal dat eindigde op 30 juni 2007.


2 Volgens de IFRS-regels moeten vergelijkingen worden gemaakt op basis van "verdergezette operaties". Dit betekent dat de resultaten van de divisies Barco Manufacturing Services en BarcoVision worden weergegeven als een aparte lijn ("resultaten uit beëindigde bedrijfsactiviteiten") en toegevoegd aan de nettoresultaten van de verdergezette operaties Alle financiële gegevens die verder in deze aankondiging voorkomen, zijn gebaseerd op "verdergezette operaties" voor het tweede kwartaal van 2008, evenals voor het tweede kwartaal van 2007, tenzij anders wordt vermeld.

Financiële hoogtepunten van het tweede kwartaal van 2008 op basis van de gerapporteerde resultaten*:


* inclusief BarcoVision

Kortrijk, België, 23 juli 2008 - Barco n.v. (NYSE Euronext: BAR; Reuters: BARBt.BR; Bloomberg: BAR; BB) kondigde vandaag de resultaten aan voor het kwartaal dat eindigde op 30 juni 2008.

Verwijzend naar de resultaten van 2K08 gaf de heer Martin De Prycker, CEO van Barco, commentaar: "De omzet in het tweede kwartaal groeide marginaal met 1% bij constante wisselkoersen. De sterke prestatie van de Security & Monitoring divisie en van de Medische divisie kon de daling in omzet in de Media & Entertainment divisie en de andere markten niet volledig compenseren."

De heer De Prycker verwacht dat de economische onzekerheid zal aanhouden, zodat de kosten zeker moeten dalen. Hij legde uit: "Een kostenbesparingsplan van 30 miljoen euro wordt geïmplementeerd. Dit plan bestaat uit een personeelsinkrimping, het stroomlijnen van onze activiteiten en uit beheersing van de kosten. Het plan zal resulteren in een verbetering van de operationele winst in 2009 en de inflatie compenseren." Over de tweede helft van 2008 zei hij: "We verwachten in de tweede helft van 2008 een herstructureringskost te nemen van ongeveer 20 miljoen euro. Niettegenstaande de huidige economische omstandigheden verwachten we toch een belangrijke verbetering van de operationele winst vóór herstructurering in de tweede helft van 2008 vergeleken met de eerste helft van 2008. Dit dankzij het goede niveau van de bestellingen, het kostenreductieplan en de introductie van een aantal nieuwe producten." In dit verband verwees de heer De Prycker ook naar het ordercijfer van het tweede kwartaal: "De groei jaar-op-jaar was 2%, niettegenstaande de negatieve impact van de wisselkoersen. Daarenboven zijn we momenteel aan het werken op een aantal grote contracten."

Wijzend op de recente overname van het in Austin gevestigde High End Systems, zei de heer De Prycker dat dit bedrijf reeds positief heeft bijgedragen tot de omzet en winst in het tweede kwartaal. Hij voegde er nog aan toe te verwachten dat de impact op de EPS van 2008 positief zal zijn.

GECONSOLIDEERDE RESULTATEN VOOR HET KWARTAAL

Omzet & Bestellingen

De evolutie van de wisselkoersen niet meegerekend, steeg de omzet voor het kwartaal jaar-op-jaar met 1% naar 179,6 miljoen euro, ondanks de daling jaar op jaar van de USD ten opzichte van de euro van 16%. Na de impact van de wisselkoersen was er een daling van 6%. De sterke omzetprestaties van de divisie Security & Monitoring en in mindere mate van de Medische divisie, konden de aanhoudende omzetdaling bij de andere divisies niet volledig compenseren.

Het totaal aan inkomende bestellingen was aanzienlijk, met een stijging van 2% ten opzichte van het tweede kwartaal van 2007. De inkomende bestellingen waren vooral hoog bij de divisie Media & Entertainment met een stijging van 10,7% ten opzichte van het tweede kwartaal van 2007.

De verkoop naar Europa, het Midden-Oosten en Afrika vertegenwoordigde 45% van de geconsolideerde omzet, terwijl 36% van de omzet werd gerealiseerd in Noord- en Zuid-Amerika en 19% in de Asia Pacific-regio. In vergelijking met het tweede kwartaal van 2007 bedroeg de omzetgroei in de VS 4,6%. De omzet in het Midden-Oosten kende jaar op jaar een scherpe daling omdat de omzet in 2K07 sterk kon profiteren van grote leveringen naar Dubai.

De book-to-bill ratio bedroeg 1,03 tegenover 0,95 voor het tweede kwartaal van 2007.

Evolutie orderboek

Brutoresultaat & brutomarge

Het brutoresultaat daalde met 16% naar 62,4 miljoen euro van 74,7 miljoen in het tweede kwartaal van 2007 vanwege de impact van de wisselkoersen, de prijsdruk en de productmix.

Bedrijfsresultaat (EBIT)

De EBIT vóór de herstructurering en de impact van de wisselkoers bedroeg 10,2 miljoen euro, dit is een daling van 34%. Na de 1,6 miljoen herstructureringskosten en de impact van de wisselkoersen van
3,6 miljoen euro daalde de EBIT met 68% naar 5 miljoen euro. Met 5 miljoen euro bedroeg de EBIT-marge 2,8%, tegenover 8,1% het jaar ervoor.

Als een percentage van de omzet kenden de uitgaven voor onderzoek & ontwikkeling jaar op jaar een stijging van 8,6% naar 10,7% van de omzet. De verkoop- en marketingkosten stegen van 15,3% naar 16,6% van de omzet. De algemene & administratiekosten stegen van 6,5% van de omzet naar 6,8%.

De andere bedrijfsresultaten bedroegen 3,9 miljoen euro ten opzichte van minus 0,8 miljoen euro in het tweede kwartaal van 2007. De helft van het verschil tussen de andere bedrijfsresultaten van het tweede kwartaal van 2008 en die van het tweede kwartaal van 2007 kan verklaard worden door de terugname van provisies, terwijl de rest voortvloeit uit positieve wisselkoersresultaten en subsidies.

Belasting op het resultaat

De belasting op het resultaat daalde jaar op jaar van 2,9 miljoen euro naar 0,8 miljoen euro.

Nettoresultaat

Het nettoresultaat voor het kwartaal daalde met 67,8% van 14,3 miljoen euro in het tweede kwartaal van 2007 naar 4,6 miljoen euro in het tweede kwartaal van 2008. De nettomarge in het tweede kwartaal van 2008 bedroeg 2,6% tegenover 7,5% het jaar ervoor.

De nettowinst per gewoon aandeel (EPS) voor het kwartaal bedroeg 0,39 euro, dit is minder dan de 1,19 euro in het tweede kwartaal van 2007. De nettowinst per aandeel na verwatering bedroeg 0,36 tegenover 1,12 euro in dezelfde periode het jaar ervoor.

KWARTAALRESULTATEN VAN DE DIVISIES

Divisie Media & Entertainment

De omzet bij de Divisie Media & Entertainment daalde jaar-op-jaar met 27%. Bij constante wisselkoersen zou de omzetdaling 21% bedragen.

De bestellingen stegen met 11%. In de evenementenmarkt waren er minder bestellingen dan vorig jaar vanwege de impact van de wisselkoersen. Het ordercijfer werd echter positief beïnvloed door de introductie van nieuwe LED-producten. Dit versterkt het vertrouwen voor de tweede helft van 2008. De mediamarkt zag haar bestellingen sterk toenemen. Doordat het Virtual Print Fee (VPF)-model langzaam aan ingang vindt, kende ook de digitale cinemamarkt jaar op jaar een sterke stijging van de bestellingen.

Op het eind van het tweede kwartaal van 2008 bedroeg het orderboek in totaal 69,2 miljoen euro.

De EBIT-marge bedroeg 1,1%, tegenover 10,6% het jaar ervoor.

Initiële kostenbesparende maatregelen worden al genomen in juli. De nieuw geintroduceerde producten zullen in de tweede helft van 2008 op kruissnelheid komen.

Divisie Security & Monitoring

De omzet groeide met 22%. Bij constante wisselkoersen zou de groei 31% hebben bedragen. De groei was het meest uitgesproken in de markten defense en traffic & surveillance.

De bestellingen daalden met 14% na de impact van de wisselkoersen. Niettemin waren de inkomende bestellingen goed in de markten defense en utilities. In de markt traffic & surveillance werd Barco's leiderschapspositie bevestigd. De inkomende bestellingen groeiden in de Asia Pacific-regio.

Op het einde van het tweede kwartaal van 2008 bedroeg het orderboek in totaal 119,9 miljoen euro.

De EBIT-marge bedroeg 7,7% tegenover 0,1% in het tweede kwartaal van 2007, dankzij een hogere omzet en een beperking van de kosten.

Nieuwe producten worden momenteel geïntroduceerd. lLeveringen zullen beginnen in de tweede helft van 2008.
Er wordt ook gewerkt aan de stroomlijning van de bedrijfsportefeuille.

Divisie Medical Imaging

De omzet in de Divisie Medical Imaging steeg met 6 % na impact van de wisselkoersen. Bij constante wisselkoersen zou de groei 16% hebben bedragen. De omzetgroei in de PACS-markt was erg groot, vooral in de APAC-regio. Ook in de modalitymarkt was de omzet iets groter dan het jaar ervoor.

De inkomende bestellingen voor de divisie Medical Imaging groeiden met
1% na impact van de wisselkoersen, aangezwengeld door de groei in Amerika.

Op het eind van het tweede kwartaal van 2008 bedroeg het orderboek in totaal 43,0 miljoen euro.

De EBIT-marge bedroeg 10,6% ten opzichte van 13,4% in dezelfde periode van het jaar ervoor. Deze daling is te wijten aan de lagere brutomarge vanwege de prijsdruk.

De marktdekking zal in de tweede helft van 2008 worden uitgebreid door nieuwe producten in de markt te brengen. Ook worden er initiatieven genomen om de productie nog meer uit te besteden aan lageloonlanden.

Andere markten

De omzet in andere markten daalde met 22% na impact van de wisselkoersen. Bij constante wisselkoersen zou dit een daling van 14% zijn geweest. De simulatiemarkt zag minder bestellingen binnenkomen en kende een lagere omzet dan in het tweede kwartaal van 2007. Dit kwam vooral door de onbeschikbaarheid van LCOS-producten. De inkomende bestellingen bleven vlak in de presentatiemarkt, maar de omzet daalde. In de avionicsmarkt bleven de bestellingen en de omzet groeien. In het begin van het derde kwartaal van 2008 werd gestart met de eerste leveringen van simulatieprojectoren met nieuwe LCOS-panelen. Dit zal helpen om de bestellingen en de omzet aanzienlijk te doen stijgen in de tweede helft van 2008.

Op het einde van het tweede kwartaal van 2008 was het orderboek sterk met 100,5 miljoen euro, vooral in de simulatie- en avionicsmarkt.

De EBIT-marge bedroeg min 15%, dit is een daling tegenover de 7,2% in het tweede kwartaal van 2007, omdat het lagere brutoresultaat niet kon opwegen tegen de hoge investeringen in productontwikkeling voor de simulatie- en avionicsmarkten.

Initiële kostenbesparende maatregelen worden al genomen in juli.

GECONSOLIDEERDE RESULTATEN VOOR DE EERSTE ZES MAANDEN

Omzet & Bestellingen

De omzet daalde jaar-op-jaar met 1% na impact van de wisselkoersen naar 344,9 miljoen euro. De bestellingen daalden met 5% naar 383,7 miljoen euro, ook weer na impact van de wisselkoersen. De daling is volledig toe te schrijven aan een erg grote bestelling voor digitale cinema in het eerste kwartaal van 2007. Van de grotere divisies presteerde de divisie Medical Imaging het best op het vlak van inkomende bestellingen.

De book-to-bill ratio bedroeg 1,11, in vergelijking met 1,16 het jaar ervoor.

Brutoresultaat & brutomarge

Het brutoresultaat daalde met 8% naar 125,5 miljoen euro. Deze daling was te wijten aan de impact van de wisselkoers, de prijsdruk en de productmix.

Bedrijfsresultaat (EBIT)

De EBIT vóór de herstructurering en voor impact van de wisselkoersen bedroeg 19,9 miljoen euro, dit is een daling van 9%. Na de herstructureringskosten van 1,6 miljoen euro en de impact van de wisselkoersen van 7,3 miljoen euro daalde de EBIT naar 11,0 miljoen euro, dit is een daling van 49% tegenover de eerste helft van 2007. Met 11,0 miljoen euro bedroeg de EBIT-marge 3,2% in vergelijking met 6,3% voor dezelfde periode het jaar ervoor.

Als een percentage van de omzet kenden de uitgaven voor onderzoek & ontwikkeling jaar op jaar een stijging van 9,2% naar 10,6% van de omzet. De verkoop- en marketingkosten stegen van 16,4% naar 17,3% van de omzet. De algemene & administratiekosten stegen van 7% van de omzet naar 7,1%.

De andere bedrijfsresultaten bedroegen 6,4 miljoen euro tegenover 0,8 miljoen euro het jaar ervoor. Het grootste deel van het verschil tussen de andere bedrijfsresultaten van de eerste helft van 2008 en die van de eerste helft van 2007 kan verklaard worden door de positieve wisselkoersresultaten, terwijl de rest voortvloeit uit subsidies en terugname van provisies.

Belasting op het resultaat

De belasting op het resultaat daalde van 3,8 miljoen euro voor de eerste helft van 2007 naar 2,1 miljoen euro voor de eerste helft van 2008.

Nettowinst

De nettowinst voor de eerste helft van 2008 daalde met 49% van 21,9 miljoen euro in de eerste helft van 2007 naar 11,2 miljoen euro. De nettomarge voor het semester bedroeg 3,2% in vergelijking met 6,3% het jaar ervoor.

De nettowinst per gewoon aandeel (EPS) voor het semester bedroeg 0,94 euro, dit is minder dan de 1,81 euro in het eerste semester van 2007. De nettowinst per aandeel na verwatering bedroeg 0,88, tegenover 1,71 euro in dezelfde periode het jaar ervoor.

Balans

Op het einde van de eerste helft van 2008 had Barco een nettoschuldpositie van 108,4 miljoen euro, in vergelijking met een nettoschuldpositie van 24,0 miljoen euro op 30 juni 2007. Op 31 december 2007 bedroeg de nettoschuldpositie 53,4 miljoen.

Op 30 juni 2008 bedroegen de uitstaande vorderingen 179,8 miljoen euro. Eind juni 2007 was dat nog 194,2 miljoen euro en 202,4 miljoen op 31 december 2007.

De inventaris bedroeg 223,6 miljoen euro tegenover 173,4 miljoen euro op 30 juni 2007 en 204,0 miljoen euro op 31 december 2007.

De handelsschulden op 30 juni 2008 bedroegen 74,9 miloen euro. Op 30 juni 2007 bedroegen zij 84,9 miljoen euro en 87,3 miljoen euro op 31 december 2007.

Het netto werkkapitaal bedroeg op het einde van het tweede kwartaal 2008 236,4 miljoen euro, ten opzichte van 184,9 miljoen euro het jaar voordien. Op 31 december 2007 bedroeg het netto werkkapitaal 230,7 miljoen euro.

De Capex voor de eerste helft van 2008 bedroeg 6,2 miljoen euro, de gekapitaliseerde ontwikkelingskost niet inbegrepen.

In de eerste helft 2008 kocht Barco 27.900 eigen aandelen in3 .

3 De onderneming bezit nu 737.963 van haar eigen aandelen of 5,8% vóór verwatering. Het terugkoopplan ging van start in 2003.

VOORUITZICHTEN VOOR HET VOLLEDIGE JAAR 2008

De volgende verklaringen zijn toekomstgericht en de eigenlijke resultaten kunnen aanzienlijk verschillen.

Een kostenbesparingsplan van 30 miljoen euro wordt geïmplementeerd. Dit plan bestaat uit een personeelsinkrimping, het stroomlijnen van de activiteiten en de beheersing van de kosten. Het plan zal resulteren in een verbetering van de operationele winst in 2009 en de inflatie compenseren. Een herstructureringskost van ongeveer 20 miljoen euro zal genomen worden in de tweede helft van 2008. Niettegenstaande de huidige economische omstandigheden verwacht het management een belangrijke verbetering van de operationele winst vóór herstructurering in de tweede helft van 2008 vergeleken met de eerste helft van 2008. Dit dankzij het goede niveau van de bestellingen, het kostenreductieplan en de introductie van een aantal nieuwe producten. De groei in bestellingen jaar-op-jaar was 2%, niettegenstaande de negatieve impact van de wisselkoersen. Daarenboven is het bedrijf momenteel aan het werken op een aantal grote contracten.

CONFERENCE CALL

Op 23 juli 2008 om 16.30 uur Belgische tijd (10.30 uur EST) zal Barco een conference call houden met investeerders en analisten om de resultaten van het kwartaal te bespreken. De vergadering zal geleid worden door Martin De Prycker, CEO, Dirk De Man, CFO, en JP Tanghe, IRO.

Een audiocast van deze conference call zal beschikbaar zijn op de website van de onderneming www.barco.com tegen 20.00 uur CET (14.00 uur EST).

OVER BARCO

Barco, een internationaal bedrijf met hoofdzetel in Kortrijk, ontwerpt en ontwikkelt visualisatieproducten voor verscheidene professionele markten. Barco heeft eigen vestigingen voor Sales & Marketing, Customer Support, Onderzoek & Ontwikkeling en Productie in Europa, Noord-Amerika en Azië Pacific.
Barco is aanwezig in meer dan 90 landen en telt wereldwijd zo'n 3600 werknemers.
Het bedrijf is opgenomen op NYSE EURONEXT Brussels (BAR).

Meer informatie en het volledige rapport "6 maanden die eindigden op 30 juni 2008" kunt u vinden op de website van de onderneming: www.barco.com.

For more information, please contact

JP Tanghe
Vice President Barco
President Corporate Communication & Investor Relations Barco nv

Phone:+32 56 26 23 22
Fax:+32 56 26 22 62
jp.tanghe@barco.com