Ingezonden persbericht


RSBERICHT

Harlingen, 23 juli 2008

Waddenzee en IJsselmeer profiteren van aanpak Afsluitdijk

Waddenvereniging en VBIJ (Stichting Verantwoord Beheer IJsselmeer) reageren blij verrast op de kwaliteit van de ideeën van acht consortia over de aanpak van de Afsluitdijk. In veel ontwerpen is de nadruk gelegd op een combinatie van veiligheid en natuur en een aantal volgt de lijn van het door de Waddenvereniging ontwikkelde concept van een natuurlijke klimaatbuffer . Dat betekent een flexibel ontwerp, gebruik van natuurlijke processen, zoals zandstroming en uitwisseling van zoet en zout water en demping van de gevolgen van klimaatverandering voor Waddenzee en IJsselmeer.

Vandaag zijn de integrale visies op de ontwikkeling van de Afsluitdijk van een achttal consortia openbaar geworden. Op uitnodiging van Rijkswaterstaat (april j.l.) hebben diverse marktpartijen consortia gevormd en integrale visies op de toekomst van de Afsluitdijk ontwikkeld. Hierbij dienden de vele losse ideeën uit de maatschappelijke consultatie van begin dit jaar als input. De ambitie van de VBIJ een samenwerkingsverband van Waddenvereniging, Het Flevo-landschap, It Fryske Gea, Landschap Noord-Holland en de IJsselmeervereniging voor een Afsluitdijk als stormvloedkering, à la de Oosterscheldedam, is door diverse consortia creatief opgepakt.

De natuur van zowel Waddenzee als IJsselmeer kan profiteren van de gepresenteerde ontwerpen, zoals enkele voorbeelden illustreren:

Het consortium Witteveen+Bos/Boskalis/West8 denkt op termijn aan een dynamisch zoet-zout overgangsgebied van de IJssel naar zee langs de Friese kust. Het consortium levert daarbij ook een oplossing voor het behoud van een zoet water voorraad.

Het consortium Arcadis/Dredging International zoekt de veiligheid aan weerszijden van de dijk. Een zilte vooroever aan de waddenkant en een groot brakwaterbekken met een secundaire waterkering aan de kant van het IJsselmeer.

Het consortium DHV/Imares/Alle Hosper omarmt de gedachte van bouwen met de natuur en levert zo een flexibele oplossing in de vorm van een zoet-zout overgang en een vooroever met duintjes en kwelders in de Waddenzee.

Waddenvereniging en VBIJ beoordelen de acht ontwerpen op de mate waarin ze werken als natuurlijke klimaatbuffer : Draagt de aanpak bij aan robuuste en veerkrachtige ecosystemen in Waddenzee en IJsselmeer? Wordt er een geleidelijke overgang tussen zout zeewater en zoet rivierwater gecreëerd? Maakt de aanpak gebruik van de landschapsvormende processen? Kan de oplossing worden aangepast aan veranderende inzichten of een anders verlopende klimaatverandering? Ontwikkeling van duurzame energiebronnen, behoud van het open landschap en beleefbaarheid van de dijk en omgeving gelden als meerwaarde.

Waddenvereniging en VBIJ zijn benieuwd welke consortia worden uitgekozen om hun ideeën verder uit te werken.

Voor nadere informatie: Anky Woudstra 06 5374 5847 of 0517 493 663