KPN NV


Sterk tweede kwartaal 2008

Den Haag, 23-7-08

Resultaatverwachting Nederland naar boven bijgesteld

Hoofdpunten


* Resultaten verbeterd op alle punten ten opzichte van eerste kwartaal.

* Prestaties in Nederland boven verwachting: groei in InternetPlusBellen, TV en mobiele data, succesvol in behoud van bestaande klanten, prestaties mobiel weer op niveau.
* Resultaatverwachting voor Nederland 2008 naar boven bijgesteld van daling tot gelijkblijvend.

* Uitstekend kwartaal voor Mobile International: recordaantal nieuwe klanten voor E-Plus (780.000).

"Het verheugt me dat onze in februari aangekondigde `Terug naar Groei' strategie vruchten begint af te werpen en bijdraagt aan de sterke resultaten in het tweede kwartaal. De prestaties in Nederland liggen boven de verwachtingen. We weten een flinke groei in nieuwe diensten als InternetPlusBellen, TV en mobiele data te bewerkstelligen, en slagen er daarnaast in steeds meer klanten in traditionele diensten vast te houden, door nieuwe aantrekkelijke aanbiedingen. In lijn hiermee hebben we de resultaatverwachting 2008 voor Nederland naar boven bijgesteld van een verwachte afname naar gelijkblijvend. De grootste groei ooit met 780.000 nieuwe klanten bij E-Plus en de groei van de omzet uit diensten bij BASE tonen aan dat Mobile International zich met een concurrerend productenaanbod uitstekend staande weet te houden. Het eerste half jaar heeft laten zien dat KPN goed op schema ligt met de `Terug naar Groei' strategie 2010."

Ad Scheepbouwer, CEO

Consumentenmarkt
De omzet en overige inkomsten daalden met 25 miljoen euro tot 1,007 miljard euro, terwijl de EBITDA verbeterde met 3,1 procent tot 202 miljoen euro. Nieuwe diensten compenseren het verlies van vaste lijnen voor een steeds groter deel, tegelijkertijd vermindert het verlies van vaste lijnen (-40.000 in het tweede kwartaal tegen -70.000 in het eerste kwartaal). InternetPlusBellen groeide tot bijna 1 miljoen klanten (923.000 in het eerste kwartaal) en ook het aantal televisieabonnees groeit hard door met inmiddels 636.000 klanten (553.000 in het eerste kwartaal). KPN introduceerde als eerste in Europa landelijk Mobiel TV via DVB-H, de eerste weken laten een goede vraag zien. Ook het mobiele dataverkeer laat een sterke groei zien: de omzet steeg met meer dan 150 procent (excl. SMS/MMS). De verdere vereenvoudiging van producten en processen verloopt vlot: zo bracht KPN het aantal merken terug van meer tien naar vijf na dit kwartaal, zijn de aansluitpakketten versimpeld en komt in het derde kwartaal een standaard modem voor alle netwerken en diensten.

Zakelijke markt
Omzet en overige inkomsten daalden met 1,6 procent naar 812 miljoen euro, terwijl de EBITDA verbeterde met 4,8 procent tot 198 miljoen euro. Opvallend is dat ondanks een verdere afbouw van de traditionele telecomactiviteiten de inkomsten uit vaste telefonie op een behoorlijk niveau blijven. De omzet van de mobiele data-activiteiten in de zakelijke markt groeide ten opzichte van het eerste halfjaar van 2007 met zo'n 60 procent. Na een dip in de resultaten van het eerste kwartaal was sprake van een herstel bij Zakelijke Communicatie Diensten (Enterprise Communication Services en met name bij de PABX-activiteiten). De inkomsten uit de nieuwe diensten housing en hosting blijven groeien (meer dan 25 procent). Nieuwe capaciteit in de Cybercenters in Aalsmeer en Almere zal binnenkort beschikbaar komen. Die capaciteit is hard nodig want de vraag is groot en de huidige capaciteit is vrijwel volbezet.

Getronics
In het tweede kwartaal behaalde Getronics een omzet van 504 miljoen euro. In de Benelux waren de resultaten in lijn met het eerste kwartaal. De inkomsten in de VS en in Engeland stonden onder druk door de zwakkere dollar en het pond. Getronics is inmiddels in de VS een strategische samenwerking aangegaan met CompuCom, een specialist in IT outsourcing. Onder de samenwerkingsovereenkomst heeft Getronics zijn activiteiten In Noord-Amerika, Canada en Mexico aan CompuCom verkocht.

Wholesale en Operations
De omzet en overige inkomsten namen met 21 miljoen euro toe in vergelijking met het tweede kwartaal van 2007, voornamelijk door de consolidatie van iBasis vanaf 1 oktober 2007 en voor een deel weer teniet gedaan door een teruggang in vaste lijnen in de consumenten- en zakelijke markt. Sinds eind 2005 is KPN bezig een All IP-strategie uit te rollen. Op basis daarvan investeert KPN in de uitrol van zowel glasvezelnetwerken tot in huis (FttH), tot in de wijk (FttC) of naar bedrijfsterreinen (FttO). Als onderdeel hiervan sloten KPN en Reggefiber een samenwerkingsverband waarbij KPN een 41 procents belang verwerft, waarin beide hun glasactiviteiten (FttH) inbrengen na goedkeuring van de mededingingsautoriteiten. Beide partijen bundelen hun activiteiten op dit gebied. Aanvullend op de FttH- en FttC-initiatieven is KPN bezig met het ontwikkelen van mobiele alternatieven.

E-Plus
E-Plus kon een recordaantal van 780.000 klanten bijschrijven, de sterkste klantengroei sinds 2000. De Duitse mobiele operator sloot het kwartaal af met 16,2 miljoen klanten, een stijging van 19 procent ten opzichte van het tweede kwartaal van 2007. De omzet van E-Plus steeg in het tweede kwartaal met 9,8 procent naar 808 miljoen euro. De EBITDA nam toe met 5,1 procent naar 308 miljoen euro.

BASE
Het aantal klanten van BASE steeg in het kwartaal met 102.000 naar 3,1 miljoen euro. De omzet van BASE steeg met 10 procent naar 171 miljoen euro, mede door een eenmalig positief effect vanuit tariefregulering. De EBITDA nam toe met 6,2 procent naar 69 miljoen euro. De opbrengsten uit diensten stegen in het kwartaal met 7,3 procent naar 162 miljoen euro ten opzichte van 151 miljoen euro in het tweede kwartaal van 2007.

Overige activiteiten
Het kostenreductieprogramma verloopt volgens schema. Ten behoeve van de reorganisatie in het kader van de `Terug naar Groei' strategie, is een voorziening getroffen van 207 miljoen euro. Door een wijziging in de CAO is de pensioenindexatie niet meer gebaseerd op salarisverhoging maar op inflatie. Dat leidt ertoe dat er 199 miljoen euro is vrijgevallen in het tweede kwartaal uit de pensioenvoorzieningen.

Dit persbericht is een korte samenvatting van de Engelse versie die leidend is. Het Engelstalige persbericht is beschikbaar op www.kpn.com/resultaten.htm