Accell Group

PERSBERICHT

Winst Accell Group stijgt met 20%

Heerenveen, 23 juli 2008 - Accell Group N.V. heeft in de eerste helft van 2008 een verdere groei van omzet en resultaat gerealiseerd. Door een goede verkoop van fietsen in het hogere segment van de markt en de overname van Ghost Mountainbikes steeg de omzet in totaal met 11% naar 306 miljoen. Autonoom bedroeg de omz etgroei 6% (1e helft 2007: 10%). Door een verbeterde productmix steeg de nettowinst uit gewone bedrijfsuitoefening1 met 20% naar 19,3 miljoen (1 e helft 2007: 16,1 miljoen).

René Takens, Voorzitter van de Raad van Bestuur van Accell Group: "In het eerste halfjaar hebben we een goede autonome groei gerealiseerd, te meer omdat de eerste helft van vorig jaar erg sterk was door het uitzonderlijke weer. Vooral fietsen in het hogere segment, zoals de elektrische fiets en sportieve fietsen stonden het afgelopen halfjaar in de belangstelling, mede waardoor de operationele marge is toegenomen tot 9,9%. In veel Europese landen waaronder met name Duitsland en Frankrijk zagen we onze verkoop van fietsen toenemen. We profiteren daarbij van duurzame maatschappelijke trends op het gebied van gezondheid, milieu en recreatie. Ook geeft de aanzienlijk gestegen olieprijs een impuls aan consumenten om op zoek te gaan naar alternatieve vormen van vervoer. Voor heel 2008 verwachten we een hogere omzet en een stijging van de nettowinst uit gewone bedrijfsuitoefening met circa 10%."

Belangrijkste ontwikkelingen 1e helft 2008
In de eerste helft van 2008 zijn de omzet en het resultaat van Accell Group opnieuw gestegen. Deze toename was toe te rekenen aan een stijging van de verkopen van fietsen, fietsonderdelen en ­accessoires. Accell Group blijft daarbij ook profiteren van de aanhoudende vraag naar elektrische fietsen, zowel in Nederland als in de rest van Europa. De omzet in het relatief kleinschalige segment fitness (6% van de groepsomzet) bleef het afgelopen halfjaar achter bij de verwachtingen.

Omzetspecificatie
( bedragen x miljoen)

Geografisch Per productgroep Nederland 138 (45%) Fietsen 237 (77%) Duitsland 74 (24%) Onderdelen en accessoires 51 (17%) Frankrijk 27 (9%) Fitness 18 (6%) Overige EU landen 43 (14%) Overige landen 24 (8%)

Totaal 306 (100%) Totaal 306 (100%)


1 Exclusief de in boekjaar 2007 getroffen voorziening voor de mogelijke NMa-boete.
---

Fietsen / fietsonderdelen & accessoires
In het segment fietsen / fietsonderdelen & accessoires steeg de omzet in de eerste helft van 2008 met 12% naar 288,2 miljoen (1 e helft 2007: 256,6 miljoen). Het aantal verkochte fietsen nam toe tot 573.000 (1e helft 2007: 561.000). Het stopzetten van de fietsverkopen door Mercier aan de hypermarchés in Frankrijk had een drukkend effect op het aantal verkochte fietsen. Daartegenover stond de toevoeging van het in het eerste kwartaal van 2008 overgenomen Ghost, een internationaal topmerk van hoogwaardige mountainbikes en racefietsen. De gemiddelde prijs steeg door de verandering van de verkoopmix naar 413 (1e helft 2007: 378).

De Nederlands fietsmerken Batavus, Koga en Sparta hebben wederom een goed halfjaar achter de rug. Terwijl de weersomstandigheden in het eerste halfjaar normaliseerden ten opzichte van het uitzonderlijke weer in 2007, groeide de omzet van de Nederlandse merken verder. Met name de verkoop van elektrische fietsen nam toe, waarbij dit enigszins ten koste ging van de verkoop van reguliere fietsen.

De omzet van het geïntegreerde Winora en Hercules in Duitsland is in het afgelopen halfjaar gestegen. Ook het custom-made programma van Winora en Hai heeft aan deze omzetgroei bijgedragen. De groei van verkopen in onderdelen en accessoires was zowel in Duitsland als Frankrijk opnieuw goed te noemen. Ook Ghost verkocht meer fietsen dan in de vergelijkbare periode van vorig jaar. In de Duitse markt is een toenemende belangstelling voor sportieve fietsen. Daarnaast staat de fiets volop in de belangstelling als mogelijke oplossing voor mobiliteitsproblemen en milieuvraagstukken (CO2 reductie).

In Frankrijk kende Accell Group met haar internationale topmerk Lapierre een goed eerste halfjaar. Deze groei werd gesteund door zowel de thuismarkt als groei in export. Daar waar er vorig jaar nog fietsen aan de hypermarchés werden geleverd, werkte Mercier in het eerste halfjaar 2008 alleen nog aan de assemblage van fietsen voor Lapierre en JC Decaux. De omzet van fietsen en onderdelen voor de fietsprojecten van JC Decaux (ter verbetering van de mobiliteit in grote Franse steden) nam ten opzichte van de eerste helft van 2007 toe.

Tegen de achtergrond van veel rumoer rond de Amerikaanse kredietcrisis, hoge olieprijzen en de druk op consumentenbestedingen, is de omzet van Seattle Bike Supply (SBS) in het eerste halfjaar verder gestegen, zowel in fietsen als in onderdelen. De distributie van Lapierre via het dealernetwerk van SBS in Noord-Amerika groeit verder. De export van het SBS-merk Redline (BMX-fietsen) naar Europa is vooralsnog gering. Accell Group verwacht een toename van de verkoop van Redline binnen en buiten Noord-Amerika door de sponsoring van nationale teams en internationale rijders en rijdsters op de Olympische Spelen dit jaar in Peking.

Fitness
De omzet in het fitness segment daalde het afgelopen halfjaar naar 17,7 miljoen (1 e helft 2007: 18,9 miljoen). Van de omzetdaling is de helft toe te rekenen aan de zwakkere US dollar en het Britse pond. Het operationele resultaat bleef op hetzelfde niveau als in de eerste helft van 2007 door de iets verbeterde marges. Na de sterke groei in 2006 en de stabilisatie in 2007 wordt de organisatie verder aangepast. Om meer efficiencyvoordelen te realiseren zal de inkoop verder worden verschoven naar Azië. Voor geheel 2008 wordt een omzetgroei verwacht.


---

Financiële ontwikkelingen 1e helft 2008
In totaal steeg de omzet in de 1e helft 2008 met 11% naar 306 miljoen. De stijging was voor 6% autonoom. Het overige deel van de omzetgroei (5%) wordt verklaard door de overname van Brasseur in het tweede kwartaal 2007 en de acquisitie van Ghost in het eerste kwartaal van 2008.

De toegevoegde waarde (netto omzet minus materiaalkosten en inbound transportkosten) als percentage van de omzet ligt in het eerste halfjaar op 37,7% (1e helft 2007: 38,2%). De afname werd voornamelijk veroorzaakt door een toegenomen uitbesteding en hogere transportkosten. De absolute toegevoegde waarde steeg met 9% naar 115 ,2 miljoen (1e helft 2007: 105,3 miljoen). Omdat met de meeste leveranciers seizoensprijzen worden afgesproken, is de invloed van prijsstijgingen van grondstoffen en onderdelen gedurende het seizoen gering.

De operationele kosten daalden als percentage van de omzet naar 27,7% (1e helft 2007: 29,0%). Deze daling was zowel het gevolg van relatief lagere personeelskosten als van relatief lagere overige bedrijfskosten. De marketingkosten bedroegen in de eerste helft 2008 net als in 2007 tussen de 3% en 4% van de omzet. Het bedrijfsresultaat uit gewone bedrijfsuitoefening steeg met 19% naar 30,4 miljoen (1 e helft 2007: 25,5 miljoen), wat zich vertaalt in een operationele marge van 9,9% (1e helft 2007: 9,2%).

Het balanstotaal is door toename van de bedrijfsactiviteiten en de acquisitie van Ghost met 22% gestegen tot 317,4 miljoen (1 e helft 2007: 259,8 miljoen). Het totale werkkapit aal bedroeg

143,6 miljoen (30-06-2007: 127,0 miljoen). Het effect van de acquisitie van Ghost hierin was 4 miljoen. Voorraden en debiteuren namen toe als gevolg van de omzetgroei. De debiteuren zijn met name hoog vanwege goede omzetten in de maand juni. In de eerste helft van vorig jaar werd de omzet vanwege het uitzonderlijke weer eerder in het jaar gerealiseerd. De voorraden zijn hoger door onderdelen die zijn ingekocht voor extra productie van de elektrische fietsen in de zomermaanden juni, juli en augustus; deze onderdelen zijn onderweg of reeds op voorraad. Het effect van meer voorraad ten behoeve van elektrische fietsen bedraagt ongeveer 6 miljoen per ultimo juni 2008. De voorraden bij de fitness divisie zijn circa 3 miljoen hoger vanwege een lager dan verwachte omzet.

De operationele kasstroom voor werkkapitaal bedroeg 23,0 miljoen (1 e helft 2007: 20,9 miljoen). De kasstroom uit werkkapitaal exclusief acquisities en financiële instrumenten bedroeg 8,3 miljoen (1 e helft 2007: - 5,0 miljoen). De kasstroom uit ope rationele activiteiten nam derhalve toe naar 31,3 miljoen (1 e helft 2007: 16,0 miljoen).

Accell Group stelt zich ten doel om aan het eind van het kalenderjaar de ratio van het totale werkkapitaal ten opzichte van de omzet te verbeteren.

Vooruitzichten
Accell Group zal blijven profiteren van actuele en duurzame maatschappelijke trends op het gebied van gezondheid (meer bewegen, actief recreëren), mobiliteit (dichtslibben van steden, fileproblematiek) en milieu (CO2 reductie). Daarbij kan de invloed van de aanhoudend stijgende olieprijs voor consumenten een extra stimulans zijn om gebruik te maken van alternatieve vormen van vervoer, zoals de fiets.

Accell Group zal de huidige merken- en marketing strategie onverminderd inzetten om innovatieve fiets- en fitnessproducten te leveren die consumenten aanspreken. In tijden waarin
---

consumenten meer letten op hun besteedbaar inkomen, is het leveren van meerwaarde essentieel; gemak, design en veiligheid spelen daarbij een grote rol. Ondersteuning van de merken, intensieve samenwerking met de gespecialiseerde vakhandel en gerichte marketing op verkooppunten en richting consumenten blijven daarbij ook in 2008 belangrijke uitgangspunten.

De vraag naar elektrische fietsen blijft onverminderd toenemen. Er wordt momenteel door Accell Group extra geproduceerd en uitgeleverd om zo goed mogelijk aan de vraag te kunnen voldoen. Bij de gespecialiseerde vakhandel is momenteel voorraad aanwezig. Uitlevering van extra orders zal plaatsvinden vanaf september 2008.

In het najaar zullen de fietscollecties voor het komend seizoen worden gepresenteerd. De gestegen grondstofprijzen van met name metalen, rubber en kunststoffen zijn in de nieuwe verkoopprijzen doorberekend.

Naast autonome groei zal Accell Group gericht blijven zoeken naar passende overnames.

Verwachting
Op basis van de huidige marktvooruitzichten, verwacht Accell Group, onvoorziene omstandigheden daargelaten, voor heel 2008 een hogere omzet en een stijging van de nettowinst uit gewone bedrijfsuitoefening met circa 10%.

/ / / / / / /

Profiel Accell Group N.V.
Accell Group is een internationale groep van ondernemingen die actief is in het ontwerp, de ontwikkeling, productie, marketing en verkoop van innovatieve en kwalitatief hoogwaardige fietsen, fietsonderdelen en -accessoires en fitnessapparatuur. De merken van Accell Group hebben voor consumenten een herkenbare toegevoegde waarde, waarbij de lange traditie in hun respectievelijke markten vaak een belangrijke rol speelt. Met bekende merknamen als Batavus, Bremshey, Ghost, Hai, Hercules, Koga-Miyata, Lapierre, Loekie, Mercier, Redline, Sparta, Staiger, Tunturi, Winora en XLC hebben de ondernemingen sterke posities in de midden- en hogere segmenten van de markt. De verkoop aan consumenten vindt voornamelijk plaats via de gespecialiseerde vakhandel.

Accell Group heeft productievestigingen in Nederland, België, Duitsland, Finland, Frankrijk en Hongarije. De kernmarkten zijn Nederland (45% van de omzet), Duitsland (24%) en Frankrijk (9%). Andere EU landen, waaronder België, Denemarken, Finland, Oostenrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk nemen 14% voor hun rekening. De overige 8% van de omzet komt uit landen buiten de EU, waaronder Zwitserland, de Verenigde Staten en Canada.

Accell Group is in Europa marktleider op de fietsenmarkt en bevindt zich in de top van de markt voor `home use' fitnessapparatuur. De omzet bedraagt in 2007 476,1 miljoen en de nettowinst uit gewone bedrijfsuitoefening 24,4 miljoen. De a andelen Accell Group worden verhandeld op Euronext Amsterdam.


---

Voor nadere informatie:
Accell Group N.V.
René Takens, voorzitter van de Raad van Bestuur (CEO) tel: (+31) 0513-638701 Hielke Sybesma, lid Raad van Bestuur (CFO) tel: +(31) 0513-638702 Website: www.accell-group.com

Persconferentie:
Vandaag, 23 juli 2008 - Okura Hotel, Amsterdam (Ballroom 1), ontvangst: 9.30 uur; aanvang 10.00 uur

Analistenbijeenkomst
Vandaag, 23 juli 2008 - Okura Hotel, Amsterdam (Ballroom 1), ontvangst: 12.00 uur; aanvang 12.30 uur

Bijlagen

- Verkorte geconsolideerde winst- en verliesrekening per 30-06-2008 en gegevens per aandeel
- Verkorte geconsolideerde balans per 30-06-2008
- Verkort kasstroomoverzicht per 30-06-2008

- Verkort geconsolideerd overzicht vermogensmutaties per 30-06-2008
- Toelichtingen


* * *
* *
---


---

VERKORTE GECONSOLIDEERDE WINST- EN VERLIESREKENING ') (bedragen in x 1.000)

H1 2008 H1 2007

Netto-omzet 305.882 275.490

Kosten grond en hulpstoffen 190.690 170.175

Personeelskosten 38.890 37.192

Afschrijvingen 3.730 3.266

Overige bedrijfskosten 42.150 39.386

275.460 250.019

Bedrijfsresultaat 30.422 25.471

Financiële baten en lasten -3.341 -3.186

Resultaat voor belastingen 27.081 22.285

Belastingen -7.776 -6.225

Nettowinst uit gewone bedrijfsuitoefening 19.305 16.060

Voorziening NMa-boete 0 -4.610

Nettowinst 19.305 11.450

Winst uit gewone bedrijfsuitoefening per aandeel ²) (bedragen in euro)

Winst uit gewone bedrijfsuitoefening per aandeel 2,02 1,72 Gewogen gemiddeld aantal uitstaande aandelen 9.563.472 9.319.101 Aantal uitstaande aandelen ultimo 9.778.172 9.492.950

') op de in dit bericht genoemde cijfers is geen accountantscontrole toegepast
2) de winst uit gewone bedrijfsuitoefening per aandeel is berekend op basis van het gewogen gemiddeld aantal uitstaande aandelen.

---

VERKORTE GECONSOLIDEERDE BALANS ')
(bedragen in * 1.000)

30 juni 2008 31 december 2007 30 juni 2007 ACTIVA

Vaste activa
Materiële vaste activa 60.572 54.882 51.509 Immateriële vaste activa 38.096 13.254 13.463 Financiële vaste activa 8.730 9.847 10.532

Vlottende activa
Voorraden 113.039 119.247 97.687 Vorderingen 96.833 80.193 86.504 Liquide middelen 142 208 83

TOTAAL 317.412 277.631 259.778

PASSIVA

Eigen vermogen 123.569 107.081 100.720 Voorzieningen 26.747 16.947 18.258 Langlopende schulden 66.574 49.898 38.900 Kredietinstellingen 34.212 49.897 44.694 Overige kortlopende schulden 66.310 53.808 57.206

TOTAAL 317.412 277.631 259.778

') conform de in de jaarrekening 2007 toegelichte presentatiewijzigingen zijn ook de vergelijkende cijfers per 30 juni 2007 aangepast.


---

VERKORT GECONSOLIDEERD KASSTROOMOVERZICHT ')
(bedragen in * 1.000)

H1 2008 H1 2007

Kasstroom inzake operationele activiteiten

Nettowinst uit gewone bedrijfsuitoefening 19.305 16.060 Voorziening NMa-boete 0 4.610- Afschrijvingen 3.730 3.266 Op aandelen gebaseerde betalingen 209 140 Mutaties voorzieningen 205 - 6.089 Operationele kasstroom voor werkkapitaal 23.039 20.945

Mutaties werkkapitaal (excl. acquisitie) 2) 8.260 4.983- Netto kasstroom inzake operationele activiteiten 31.299 15.962

Kasstroom inzake investeringsactiviteiten

Mutaties in vaste activa 4.343 - 4.426- Verwerving van dochterondernemingen 20.275 - 4.575- Netto kasstroom inzake investeringsactiviteiten 24.618 - 9.001-

Kasstroom inzake financieringsactiviteiten
Mutaties bankleningen en bankkredieten 1.854 - 3.658- Dividenduitkeringen 4.557 - 3.087- Overige mutaties 336 - 251- Netto kasstroom inzake financieringsactiviteiten 6.747 - 6.996-

Mutatie liquide middelen 66 - 35
---

') conform de in de jaarrekening 2007 toegelichte presentatiewijzigingen zijn ook de vergelijkende cijfers van het eerste halfjaar 2007 aangepast.

2) de (positieve) kasstroom uit werkkapitaal bij Ghost in de periode 1 maart t/m. 30 juni 2008 is in dit overzicht niet bij de mutaties werkkapitaal maar onder de mutaties bankleningen en bankkredieten meegenomen.
---

VERKORT GECONSOLIDEERD OVERZICHT VERMOGENSMUTATIES (bedragen in * 1.000)

2008 2007

Stand per 31 december vorig boekjaar 107.081 91.918

Dividend 4.551 - 3.083 - Optieregeling 209 565 Overige mutaties 1.525 130 - Nettowinst uit gewone bedrijfsuitoefening lopend boekjaar 19.305 16.060 Voorziening NMa-boete 0 4.610 -

Stand per 30 juni huidig boekjaar 123.569 100.720


---

TOELICHTINGEN

Grondslagen voor waardering en resultaatbepaling
Deze tussentijdse financiële informatie betreffende de periode eindigend op 30 juni 2008 is opgesteld in overeenstemming met de grondslagen voor waardering en resultaatbepaling, zoals uiteengezet in de jaarrekening over het boekjaar 2007 (zie jaarverslag Accell Group N.V. 2007 of www.accell-group.com). Ook de daarin opgenomen presentatiewijzigingen zijn, voor zover van toepassing, doorgevoerd bij de vergelijkende halfjaarcijfers 2007. Het tussentijdse bericht bevat niet alle informatie zoals voor een volledige jaarrekening is voorgeschreven en dient dus in samenhang gelezen te worden met de Accell Group N.V. jaarrekening 2007. Op de tussentijdse financiële informatie is geen accountantscontrole toegepast.

Seizoensinvloeden
De activiteiten van Accell Group N.V. zijn onderhevig aan seizoensinvloeden. In het algemeen wordt in de eerste helft van een kalenderjaar meer omzet behaald dan in de tweede helft van het kalenderjaar. Het seizoenspatroon is een gevolg van de invloed van het weer op de verkoop van de producten die Accell Group N.V. levert.

Aankoop van dochterondernemingen
In 2008 heeft Accell Group NV een aandelenbelang in Ghost Mountainbikes GmbH (100%) verworven. De transactie is verantwoord volgens de purchase method of accounting. Ghost Mountainbikes GmbH wordt meegeconsolideerd per 1 maart 2008.

Als gevolg van de overname van Ghost zijn de immateriële vaste activa gestegen met ca. 25

miljoen, voornamelijk bestaande uit het opnemen van goodwill en merkenrechten. De materiële vaste activa namen toe met ca. 5 miljoen. De voor raden en vorderingen van Ghost op 30 juni 2008 bedroegen respectievelijk ca. 4 miljoen en c a. 2 miljoen. De overige kortlopende schulden (o.a. handelscrediteuren) bedroegen per 30 juni 2008 ca. 2 miljoen. Tevens zijn de voorzieningen gestegen als gevolg van de overname van Ghost. Deze toename betreft latente belasting en overige voorzieningen, waaronder een earn-out verplichting aan de verkopers, die berekend is op basis van een inschatting van toekomstige resultaten.

Belastingen
In de tussentijdse financiële informatie zijn de belastingen in de winst- en verliesrekening opgenomen op basis van het geschatte gewogen gemiddeld toepasselijk nominale tarief voor de vennootschapsbelasting.

Uitstaande aandelen
Het aantal uitstaande aandelen per 31 december 2007 bedroeg 9.492.950. Er zijn gedurende 2008 geen optierechten uitgeoefend. Medio mei 2008 is het stockdividend uitgegeven, hierdoor zijn 285.222 aandelen toegevoegd. Per 30 juni 2008 bedraagt het aantal uitstaande aandelen 9.778.172; het gemiddeld aantal uitstaande aandelen bedraagt 9.563.472. De vennootschap kent een aandelenoptieplan voor de Raad van Bestuur. Bij volledige uitoefening van de tot nu toe verleende optierechten neemt het aantal geplaatste aandelen toe met 1,3%.

10

Dividend
Het dividend is tijdens de algemene vergadering van aandeelhouders vastgesteld op 1,25 per aandeel dan wel een dividend in aandelen. Na afloop van de keuzeperiode bleek dat het merendeel van de aandeelhouders heeft gekozen voor stockdividend. Per 16 mei 2008 is 4.557.000 aan contant dividend uitbetaald en zijn 285.222 aandelen aan het aantal uitstaande aandelen toegevoegd.

Niet uit de balans blijkende verplichtingen
De niet uit de balans blijkende verplichtingen, zoals deze zijn opgenomen in de jaarrekening 2007, zijn niet wezenlijk gewijzigd gedurende de eerste jaarhelft van 2008.


* * *
* *
---


---- --